UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоГрижа міжхребцевого диска

Міжхребцева грижа, грижа міжхребцевого диска, мікродискектомія, хребетна грижа, міжхребетна грижа лікування, хребетна грижа лікування, міжхребцева грижа операція, грижа міжхребцевого диска операція, остеохондроз, лікування остеохондрозу, біль у спині, біль у попереку, грижа хребта, грижа шийного відділу хребта, грижа поперекового відділу хребта, грижа грудного відділу хребта, Міжнародний центр нейрохірургії.

Грижа міжхребцевого диска (поперекова)
Lumbar herniated disc



Мікродискектомія в Міжнародному центрі нейрохірургії

 

Короткий огляд та анатомія

Хребет людини складається з хребців, між якими розташовані міжхребцеві диски (intervertebral disc). Хребет ділиться на 3 основні відділи: шийний (7 хребців), грудний (12 хребців), поперековий (5 хребців). Внизу від поперекового відділу розміщена крижова кістка. Закінчується хребет куприком (хвостова кістка).

Міжхребцеві диски дають можливість хребту рухатися і забезпечують його амортизацію, пом'якшуючи навантаження. Складається диск з жорсткого зовнішнього фіброзного кільця (annulus fibrosus) і м'якого внутрішнього пульпозного ядра (nucleus pulposus).

Коли виникає грижа міжхребцевого диска, відбувається розрив фіброзного кільця і невелика частина пульпозного ядра виштовхується назовні. При великих розмірах грижі вона стискає нервовий корінець, що розташований поруч. Так виникає біль у нозі.

Не всі грижі потребують лікування, оскільки часто вони не стискають нервовий корінець, а якщо і стискають, то не завжди настільки, щоб викликати серйозні скарги.

Однак слід пам'ятати, що в деяких випадках грижа міжхребцевого диска може бути серйозною проблемою і при несвоєчасному лікуванні викликати незворотні ураження нервових структур, що в свою чергу може призвести до слабкості в кінцівках, порушення роботи тазових органів, паралічу.

 

Симптоми міжхребцевої грижі в поперековому відділі

Симптоми, які вказують на серйозність ураження нервових корінців:

  • Біль у нозі (ішіас, sciatica), особливо, коли поширюється нижче коліна - найхарактерніший симптом грижі міжхребцевого диска. Часто супроводжується відчуттям “мурашок” та онімінням ноги.
  • Біль у попереку (часто виникає за кілька тижнів або місяців до появи болю в нозі);

Біль посилюється при сидінні, кашлі, чханні, намаганні нагнутися вперед та при поворотах на інший бік під час сну.

Симптоми, які вказують на серйозність ураження нервових корінців:

  • Слабкість рухів у нозі (частіше в стопі або коліні);
  • Порушення сечовипускання (затримка сечі, нетримання сечі);
  • Порушення контролю дефекації;
  • Оніміння в області промежини;
  • Порушення ходи (у важких випадках - параліч).

Як вже було сказано вище, часто грижа міжхребцевого диска може існувати не проявляючи себе. Доказом цього є часті випадки виявлення грижі на магнітно-резонансних томограмах (МРТ) у пацієнтів, що не мають ніяких скарг.

 


Коли слід негайно звернутися до нейрохірурга

Негайно звертайтеся до нейрохірурга, якщо у вас є хоча б один з нижченаведених симптомів:

  • Ви втрачаєте контроль над сечовипусканням;
  • Ви втрачаєте контроль над дефекацією;
  • Ви відчуваєте оніміння в області промежини;
  • У вас з'явилася cлабкість рухів у нозі (стопі, коліні);
  • Вас паралізує.

Важливо пам’ятати, що при описаних вище симптомах звертатися за медичною допомогою потрібно протягом перших 24 годин, так як затягування часу може призвести до незворотності втрачених функцій (контроль над тазовими органами, здатність ходити).


Причиною таких ускладнень при грижах міжхребцевих дисків можуть бути великі розміри грижі, яка в деяких випадках може перекривати канал хребта і здавлювати всі нерви, що проходять у ньому. Цей синдром прийнято називати синдромом кінського хвоста, і він потребує невідкладного хірургічного лікування.

Стан, коли відмічається слабкість або відсутність рухів в стопі, називається парезом стопи і свідчить про порушення функціонування нервового корінця. При парезі стопи операцію необхідно виконати в перші 7 днів після його виникнення.

 

Причини виникнення гриж міжхребцевих дисків

Незважаючи на міцність, міжхребцеві диски мають деякі слабкі місця. У міжхребцевому диску відсутні кровоносні судини. Живлення диска здійснюється за рахунок дифузії (просочування) з навколишніх тканин. При цьому поживні речовини більш активно надходять в диск лише в момент рухів хребта. Сучасний спосіб життя людини не забезпечує необхідної рухової активності (наприклад, офісна робота), що веде до погіршення живлення міжхребцевих дисків і, як наслідок, зниження їх міцності і розриву.

Не менш деструктивний ефект на міжхребцевий диск створює і важка фізична праця, особливо, яка пов'язана з підніманням важких предметів і роботою у незручній позі (наприклад, робота у полі в зігнутому положенні). Розрив фіброзного кільця і формування грижі міжхребцевого диска може статися навіть при травмуванні диска при надмірному одноразовому фізичному навантаженні (наприклад, під час підняття важкого предмету).

В останні роки дедалі більше уваги приділяється генетичній слабкості хребта. Зокрема, після чисельних досліджень, проведених за участю близнюків, що ведуть абсолютно різний спосіб життя, доведено, що на 60-70% дегенеративні зміни в хребті залежать саме від генетики. Особливо це актуально у випадках, коли ми спостерігаємо грижі міжхребцевих дисків у підлітків та молодих людей.

До інших факторів ризику виникнення грижі міжхребцевого диска належать:

  • Куріння. Куріння тютюну збільшує ризик виникнення гриж міжхребцевих дисків, оскільки знижується рівень кисню в крові, що призводить до нестачі життєво важливих поживних речовин в тканинах організму.
  • Вага. Надмірна вага викликає додаткові навантаження на диски в нижній частині спини. Іноді буває неможливо позбутися болю в спині, не привівши вагу в норму.
  • Зріст. У високих людей підвищений ризик виникнення грижі міжхребцевого диска. Високими вважаються чоловіки вище 180 см і жінки вище 170 см.

 

Як зняти біль до прийому у лікаря

При виникненні болю в нозі та попереку для його полегшення вам іноді може знадобитися кілька днів ліжкового режиму. Однак, не варто залишатися в ліжку більше 2-3 днів, так як це може призвести до ослаблення м'язів хребта і посилення болю. У перші тижні після виникнення болю не рекомендовано виконувати будь-які спеціальні вправи, займатися фітнесом, аеробікою, бігом, шейпінгом тощо. Для підтримання фізичної форми в цей час можна рекомендувати плавання, велосипед, ходьбу. Якщо ви відчули наростання болю під час будь-якої фізичної активності, негайно припиніть її.

Серед лікарських препаратів тимчасово поліпшити стан можуть нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), такі як диклофенак, ібупрофен, мелоксикам, целебрекс, напроксен, ацетамінофен та ін. Однак, приймаючи їх, не можна перевищувати рекомендовану добову дозу та загальну тривалість прийому (10 – 15 днів). Також варто обережно приймати ці препарати людям, які мають захворювання шлунка і кишечника (гастрит, виразка).

 

Діагностика

Щоб визначити, чи є у вас міжхребцева грижа, лікар збере анамнез і проведе неврологічне обстеження. Зокрема, він перевірить симптоми, що вказують на здавлення нервових структур, а при їх наявності дослідить, на скільки ці структури втратили свою функцію. Проте вирішальними в діагностиці захворювань хребта є такі методи обстеження, як:

  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ). Для створення зображень вашого тіла використовується магнітне поле. Це дослідження застосовується для підтвердження локалізації грижі міжхребцевого диска і визначення вражених нервів. МРТ є золотим стандартом діагностики гриж міжхребцевих дисків.



  • Комп'ютерна томографія (КТ). Краще, ніж МРТ показує стан кісток, проте погано показує стан м'яких тканин. Використовує іонізуюче випромінювання.
  • Рентгенографія. З появою КТ втрачає свою актуальність, проте все ще використовується в певних випадках. Зокрема, через можливість виконати знімок хребта стоячи. Рентгенівські знімки, як і КТ, не виявляють проблем, пов'язаних з м’якими тканинами.

 

Лікування гриж міжхребцевих дисків

У більшості випадків (80%) неускладненої грижі міжхребцевого диска хворі одужують без хірургічного лікування. Причиною цього є те, що з часом грижа втрачає воду, “висихає” і, як результат, зменшується в розмірах. Середній термін “висихання” грижі складає 6-12 місяців. Це природній процес, який не можливо прискорити. Широковживане поняття “лікування грижі без операції” насправді є всього-на-всього комплексом заходів, які полегшують біль під час очікування її природнього зменшення. До таких заходів можна віднести медикаментозне лікування, виконання блокад, призначення спеціальних вправ, фізіотерапії тощо.

 

Медикаментозне лікування

Якщо звичайні знеболювальні не допомагають вам побороти біль у попереку, лікар може призначити більш сильні знеболювальні (іноді навіть наркотичні) та нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Попри велику кількість НПЗП на ринку, всі вони мають приблизно однакову ефективність і різняться лише вираженістю побічних ефектів, тому настійливо рекомендуємо перед прийомом цих препаратів проконсультуватися з лікарем. Найбільш частими НПЗП, які використовуються для полегшення стану при болю в попереку є: Ібупрофен, Диклофенак (Диклоберл, Вольтарен, Олфен), Мелоксикам (Моваліс), коксиби (Аркоксія, Целебрекс) та ін. Через можливі побічні ефекти не рекомендується приймати НПЗД більше 15-20 днів. Найбільш частим побічним ефектом від тривалого прийому НПЗП є пошкодження слизової оболонки шлунку та кишківника, що може призвести до утворення виразок. Препарати інших груп, попри значне їх поширення на ринку, не довели свою ефективність при лікуванні грижі міжхребцевого диска та болю в спині. Рекомендовано застосовувати медикаментозне лікування тільки для полегшення при загостренні болю, а не як постійне лікування.


Рентген-контрольовані блокади

Якщо медикаметозне лікування виявилося не ефективним, хворому може бути рекомендовано виконати рентген-контрольовану блокаду. Суть методу полягає в тому, що під контролем рентгену через спеціальну голку до місця стиснення нервового корінця грижею вводять розчин гормонів та знеболюючих ліків.

Процедура виконується під місцевою анестезією. Весь процес пацієнт бачить на моніторі. Виписується додому через 2-3 години після процедури. Зазвичай, вже за кілька годин після процедури пацієнт відчуває значне зменшення болю. Тривалість знеболювального ефекту залежить від ступеня стиснення грижею нервового корінця. Приблизно у 50% хворих така блокада є пусковим механізмом до одужання. Таку процедуру можна повторювати 1 - 3 рази.

Локальне введення ліків дозволяє отримати максимальний ефект у місці болю при мінімальному системному впливі. Виконання таких блокад дозволяє контролювати больовий процес протягом тривалого часу, відстрочити або часто навіть уникнути хірургічного втручання.


Рентгенконтрольовані блокади хребта в Міжнародному центрі нейрохірургії


Хірургічне лікування грижі міжхребцевого диска

У випадках, якщо біль не піддається контролю препаратами і епідуральними блокадами, якщо після 6 тижнів консервативного лікування біль не зменшився або якщо присутні симптоми, що вказують на можливі незворотні пошкодження нервів, пацієнту може знадобитися хірургічне лікування. Операції потребують близько 9 - 10% пацієнтів з грижею міжхребцевого диска.

Всесвітньо визнаним стандартом оперативного лікування грижі міжхребцевого диска є мікродискектомія. Операція виконується під загальною анестезією і триває близько 20-30 хвилин. Мікродискектомія виконується під спеціальним нейрохірургічним операційним мікроскопом з використанням мікроінструментів. Така операція є прикладом мініінвазивних технологій, що використовуються при захворюваннях хребта. Виконання її під мікроскопом дозволяє видалити грижу, не травмуючи сусідні тканини. Особливо це актуально для нервових структур, які розташовуються в безпосередній близькості.

Мініінвазивні технології зменшують больові відчуття в післяопераційному періоді, так само як і час, необхідний для відновлення. Виписка зі стаціонару проводиться на наступний день після операції.


Альтернативні методи лікування *

*Вказана інформація взята з рекомендацій Агенства охорони здоров’я та клінічних досліджень США (Agency for Health Care Policy and Research, USA).

Видалення грижі лазером. Широко відомий метод лікування міжхребцевої грижі. Використовується як альтернатива до стандартного консервативного лікування у випадку, якщо немає показів до мікродискектомії. Має дуже вузькі покази і практично ніяких переваг перед стандартним консервативним лікуванням. Більш докладно про даний метод лікування ви можете ознайомитися у відповідному розділі.

Мануальна терапія. Ефективність мануальної терапії остаточно не доведена. Проведені дослідження не виявили будь-яких переваг застосування мануальної терапії як доповнення до зменшення фізичних навантажень і застосування знеболюючих та нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП). Реально може використовуватися в перший місяць після виникнення проблем з попереком для зняття гострого нападу болю. Застосування мануальної терапії після 1 місяця не виправдано. Мануальна терапія також не показана при наявності ішіалгії (біль віддає в ногу нижче коліна) та при прогресуючому неврологічному дефіциті. Перед проведенням курсу мануальної терапії обов'язкове виконання магнітно-резонансної томографії (МРТ) для виявлення серйозних захворювань (наприклад, пухлини), при яких мануальна терапія строго протипоказана. Дуже спірним питанням є застосування мануальної терапії на шийному відділі хребта через численні ускладнення, які можуть виникнути.

Ін'єкції препаратів в тригерні точки. Суть методу полягає у введенні знеболюючих препаратів у спеціальні (тригерні) точки в області хребта. Ефективність методу не доведена і є сумнівною. Не рекомендується багаторазове використання даного методу для зняття болю в спині.

Витягування хребта. Витягування хребта проводиться з використанням різних методик. Прикладом може служити витягування у воді (підводне витяжіння хребта), витягування з використанням спеціальних пристроїв (дощок, турніків) і тренажерів, витягування при виконанні спеціальних вправ (кінезотерапія і т.п.). Незважаючи на можливе короткострокове зменшення болю, використання витягування визнано не ефективним. Перед такими процедурами обов'язкове виконання магнітно-резонансної томографії (МРТ). Протипокази схожі з протипоказами до мануальної терапії.

Носіння корсета. Дослідження не показали ефективності корсетів для зняття болю в попереку. Крім того, тривале носіння корсета може послабити м'язи хребта, що продовжить процес одужання. Допомагає короткотривало зняти біль при нестабільності хребта.

Акупунктура (голковколювання). Немає доказів ефективності лікування гострих нападів болю. Вважається, що може дещо полегшити хронічний біль у попереку.

Фізичні методи впливу (тепло, холод, ультразвук). Ефективність не доведена, однак застосування в домашніх умовах може дещо полегшити стан.

 

Профілактика

  • Фізкультура. Регулярні фізичні вправи покращують живлення міжхребцевого диска, зміцнюють м'язи, що підтримують хребет. Однак, фізичні вправи є методом профілактики, а не лікування. Тому, якщо у вас виник біль у спині, виконання фізичних вправ потрібно призупинити і відновити тільки узгодивши з лікарем. Особливо слід уникати фізичних вправ в перший місяць після виникнення болю.
  • Підтримка правильної постави. Гарна постава знижує навантаження на хребет і диски. Тримайте спину прямо, особливо, коли тривалий час сидите, оскільки саме в сидячому положенні відбувається найбільше навантаження на хребет.
  • Підтримання здорової ваги. Зайва вага збільшує тиск на хребет і диски, що може призвести до утворення гриж. Як вже було сказано вище, іноді позбутися болю в спині, можливо тільки при нормалізації ваги.
  • Відмова від куріння. Куріння збільшує ризик виникнення проблем зі спиною через порушення живлення тканин хребта, особливо це стосується міжхребцевих дисків.

Автор статті
Курілець Ігор Ігорович

Хребет людини
Будова хребця
Анатомія хребта
Грижа міжхребцевого диска
Грижа міжхребцевого диска
Грижа міжхребцевого диска
Грижа L3 L4
Грижа L3 L4
Грижа L4 L5
Грижа L4 L5
Грижа L5 S1
Грижа L5 S1