UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоГрижа міжхребцевого дискаСтатті

Парез стопи або «кінська стопа» – невідкладна нейрохірургічна проблема

Парез стопи, грижа міжхребцевого диска, нейрохірургія

Історія хвороби пацієнтів з парезом стопи доволі типова – спершу у хворого спостерігається різкий біль в спині, до котрого згодом приєднується біль в нозі нижче коліна (в литці по боковій поверхні). Через деякий час біль стихає, а стопа відмовляється працювати, стає німою. Стопа не піднімається, при ходьбі вона звисає, що викликає потребу високо піднімати ногу, щоб не волочити обвислу стопу по підлозі. Хворий не може стояти та ходити на п’ятках (симптом Цунга), нога часто підвертається всередину, що може викликати падіння при ходьбі.

В медичній літературі такий стан описують термінами «кінська стопа», «шльопаюча стопа», «хлопаюча нога», «парез стопи», «параліч стопи» «звисаюча стопа», «кульгаюча стопа». В англо-американській літературі цей стан називається ‘foot drop’. Причиною такого стану є враження корінця L5 спинного мозку, котрий відповідає за іннервацію м’язів розгиначів (підіймачів) стопи. Такі хворі краще себе почувають в жорстких високих черевиках чи чоботах, котрі не дають обвисати стопі. Проблематичним є ходіння на підборах. Часто пацієнти користуються паличками. Незручності виникають при ходьбі по сходах, посадці в автомобіль.

Парез стопи при враженні S 1 корінця спинного мозку може проявлятися дещо інакше. Хворі не можуть стояти на пальцях (носках) ніг (симптом Чирея), вони ходять, налягаючи на хвору ногу, їм важко натискати на педалі авто.

Причиною таких станів у більшості випадків є грижа міжхребцевого диска поперекового відділу (L4-L5 або L5-S1), котра викликає стиснення і часткове чи навіть повне відмирання корінців.

Діагностувати таке враження може магнітно-резонансна томографія (МРТ). Проста рентгенографія і часто комп’ютерна томографія виявляються безсилими в діагностиці таких захворювань.

Важливо знати, що якщо у вас є грижа міжхребцевого диска на вище означених рівнях, тільки нейрохірургічне втручання, спрямоване на видалення грижі та звільнення враженого корінця від стиснення, може допомогти врятувати вражений нерв чи створити максимально можливі умови для відновлення його функцій. Умовою успішного виконання операції є її виконання під операційним мікроскопом. Така операція називається мікродискектомія.

Раціональний час для виконання такої операції обмежений, він не повинен перевищувати 7-10 днів.

В усякому разі, операції, виконані через місяць і більше, не дають явного клінічного покращення. Абсолютною помилкою пацієнтів, а часто й лікарів, є призначення таким хворим тривалого консервативного лікування. Це категорія хворих, якими повинна займатися нейрохірургія. Неврологи, невропатологи, вертебрологи, фахівці з нетрадиційних методів лікування повинні негайно надсилати таких хворих до нейрохірургів. В клініці Міжнародний центр нейрохірургії така операція може бути виконана в день першого візиту. Відновлення функції стопи триває 6-12 місяців.

Слід пам’ятати і про інші, нехірургічні причини парезу стопи, а саме:

  • доброякісний позиційний парез стопи при сидінні, заклавши ногу на ногу. Він зникає одразу після зміни пози чи при ходьбі
  • цукровий діабет, що викликає діабетичну нейропатію, може приводити до парезу стопи без попереднього больового синдрому.
  • алкогольна невропатія також іноді викликає парез стопи.
  • травма гомілки, в т.ч. й спортивна, може викликати тимчасовий парез стопи (парез малогомілкового нерва).

Вказані нехірургічні причини парезу стопи легко встановити за допомогою МРТ, котра не виявляє грижі міжхребцевого диска та стиснення вказаних корінців спинного мозку.

Повернутися у розділ