UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоУльнарний синдром

Ульнарний синдром

Синоніми захворювання: синдром ліктьового каналу.

 

Вступ

Синдром кубітального каналу (ульнарний синдром) - це хвороба, при якій вражається ліктьовий нерв в місці, де він пересікає внутрішню поверхню ліктя. Симптоми нагадують больові відчуття, які виникають при ударі внутрішнього виростка. При цьому травму також отримує ліктьовий нерв, розташований з внутрішньої сторони ліктя. У цьому місці нерв проходить через кістковий жолоб, який називається кубітальним каналом. При подразненні цієї області внаслідок травми або здавлювання, може з'явитися синдром кубітального каналу.

 

Анатомія

Ліктьовий нерв бере свій початок від шиї в тому місці, де корінці нервів виходять із хребта. Нервові корінці проходять через невеликі міжхребцеві отвори. Вони з'єднуються і утворюють три основні нерви, які спускаються вниз по руці до кисті. Один з цих нервів - ліктьовий нерв.

Ліктьовий нерв проходить через кубітальний канал прямо позаду внутрішньої сторони ліктя. Канал утворений м'язом, зв'язкою і кісткою. Його можна намацати на внутрішній стороні ліктя.

Ліктьовий нерв проходить через кубітальний канал і спускається вздовж передпліччя до кисті. З ним зв'язана чутливість мізинця і половини безіменного пальця, а також рухи невеликих м'язів кисті.

 

Причини

Синдром кубітального каналу має кілька причин. Частина проблеми зв'язана з роботою самого ліктя. Ліктьовий нерв розтягується на кілька міліметрів при згинанні ліктя. Іноді нерв зміщується або навіть затискається між надвиростками. З часом це може викликати подразнення нерва.

Одна з поширених причин захворювання - це часте згинання ліктя при повороті важелів, витягуванні або піднятті руки. Постійний прямий тиск на лікоть з часом може також призвести до виникнення синдрому кубітального каналу. Нерв може подразнюватися від притискання до ліктя, коли ви сидите за столом чи спираєтеся на лікоть під час тривалого водіння автомобіля або при управлінні верстатом. Ліктьовий нерв може бути пошкоджений внаслідок удару в ділянку кубітального каналу. Часто виникає у борців, ковалів, слюсарів.

 

Симптоми

Ранніми ознаками синдрому кубітального каналу є оніміння на внутрішній частині кисті та в безіменному пальці і мізинці. Оніміння може перерости в біль. Оніміння часто відчувається після тривалого перебування ліктя в зігнутому положенні, наприклад, при розмові по телефону або під час сну. Кисть і великий палець можуть стати незграбними, оскільки вражаються відповідні м'язи.

Удар по нерву в кубітальному каналі може викликати відчуття прострілу в мізинці. Це називається симптомом Тінеля. Іноді симптоми нагадують стан «тенісного ліктя» (серединний епікондиліт). При стані «тенісного ліктя» спостерігається біль в ділянці внутрішнього виростка ліктя.

 

Постановка діагнозу

Лікар збере детальний анамнез. Вам поставлять запитання про те, які пальці вражені і чи відчуваєте ви слабкість у руці. Вас запитають про вашу роботу, про те, що ви робите вдома, а також про минулі травми ліктя.

Лікарю важливо зрозуміти, чи з'явилася ваша проблема внаслідок стану «тенісного ліктя» або з причини синдрому кубітального каналу. Основна відмінність полягає в тому, що синдром кубітального каналу викликає оніміння безіменного пальця і мізинця, а не тільки біль у передпліччі.

Потім лікар проведе фізикальний огляд. Кубітальний канал - це одне з кількох місць, де може бути защемлений ліктьовий нерв. Лікар намагатиметься знайти точне місце, що викликає симптоми. Ви можете відчути біль від поколювання, але дуже важливо визначити точне місце, що створює проблему.

Можливо, вам доведеться пройти спеціальну діагностику, щоб отримати додаткову інформацію про функції нерва. Один з поширених тестів - це визначення швидкості провідності нерва. Під час цього вимірюється швидкість імпульсів, що проходять через нерв. Імпульси сповільнюються, якщо нерв здавлений або стиснутий.

Тест на визначення швидкості провідності нерва іноді проводиться разом з електроміографією (ЕМГ). За допомогою ЕМГ тестують м'язи передпліччя, якими управляє ліктьовий нерв. ЕМГ визначає, чи правильно працюють м'язи. Якщо вони працюють неправильно, це може бути викликане порушеною функцією нерва.

 

Лікування

Консервативне лікування

Ранні симптоми синдрому кубітального каналу зазвичай можна полегшити, якщо прибрати причину, яка викликає появу цих симптомів. Прийом протизапальних препаратів може допомогти контролювати симптоми. Однак, більш важливо припинити виконувати ті рухи, які викликають біль. Обмежте тривалість виконання завдань, що потребують частого згинання ліктя. Частіше відпочивайте.

Якщо симптоми посилюються в нічний час, під час сну можна носити легку пластикову шину для руки або ліктьову подушечку, яку часто використовують спортсмени, щоб обмежити руху і зняти подразнення. Носіть шину з подушечкою на згині ліктя, щоб не дозволяти ліктю згинатися під час сну. Також можна носити ліктьову подушечку протягом дня.

Зазвичай лікарі рекомендують пацієнтам із синдромом кубітального каналу звернутися до фізіотерапевта або фахівця з гігієни праці. Фізіотерапевт підкаже вам, як давати «відпочити» ліктю і як працювати, не піддаючи лікоть додатковому напруженню. Фізіотерапевт може застосовувати теплотерапію або інше лікування для полегшення болю. Для поступового зміцнення і розтягування м'язів передпліччя призначаються фізичні вправи.

Хірургічне лікування

Симптоми можуть не зникнути, навіть якщо ви внесете зміни в свою діяльність і пройдете курс консервативного лікування. У цьому випадку лікар може порекомендувати проведення операції для звільнення ліктьового нерва.

Мета операції - позбутися здавлювання ліктьового нерва в місці, де він проходить через кубітальний канал. Існує два різновиди операції з приводу синдрому кубітального каналу. Даних, що вказують на перевагу однієї операції над іншою, не існує.

Один з методів називається транспозицією ліктьового нерва. Під час цієї операції хірург формує зовсім новий канал, що починається від м'язів згиначів передпліччя. Потім ліктьовий нерв переноситься з кубітального каналу і розміщується в новому каналі.

Другий метод полягає в простому видаленні медіального надвиростка на внутрішній стороні ліктя. Після видалення медіального надвиростка ліктьовий нерв зможе вільно проходити через кубітальний канал без здавлювання кістковими структурами.

Операція з приводу кубітального каналу може бути виконана амбулаторно. Це означає, що вам не доведеться залишатися в лікарні на ніч. Операція може бути проведена з застосуванням загальної анестезії, після отримання якої ви заснете, або із застосуванням місцевоїї анестезії.

 

Реабілітація

Якщо консервативне лікування пройшло успішно, ви відчуєте поліпшення через 4-6 тижнів. Можливо, вам доведеться продовжувати носити ліктьову подушечку або шину в нічний час, щоб контролювати симптоми. Намагайтеся виконувати рухи при правильному положенні тіла і зап'ястя. Обмежуйте повторюваних рухів руки і кисті і уникайте діяльності, за яких лікоть знаходиться в зігнутому положенні.

Відновлення після операції на лікті залежить від проведеної операції. Якщо був видалений медіальний надвиросток, після операції вам накладуть марлеву пов'язку навколо ліктя. Після цієї операції лікування може швидко досягти успіху. Курс лікування починається з рухових вправ, які поступово переростають у активні вправи на розтяжку і силові вправи. Необхідно дотримуватися обережності, обмежити обсяг і інтенсивність вправ.

Після транспозиції ліктьового нерва лікування протікає повільно. Можливо, вам доведеться проходити курс лікування протягом 3 місяців. Це обумовлено тим, що м'язи згиначі повинні бути зшиті, щоб утворити новий канал. На лікоть буде накладена шина, ватно-марлева пов'язка, і він буде нерухомий протягом 3 тижнів.

Після зняття шини, курс лікування почнеться з пасивних рухів. Під час виконання пасивних вправ лікоть буде рухатися, а м'язи залишаться в стані спокою. Фізіотерапевт буде акуратно рухати вашу руку і поступово розтягувати кисть і лікоть. Вас зможуть навчити виконання пасивних вправ дома.

Активне лікування починається через 6 тижнів після операції. Ви почнете використовувати силу ваших м'язів під час виконання активних рухових вправ. Ви почнете виконувати легкі ізометричні силові вправи. Ви зможете почати обережне зміцнення кистей рук та передпліччя, стискаючи і розтягуючи спеціальний пластилін. Через 8 тижнів ви почнете виконувати більш активні силові вправи. Фізіотерапевт покаже вам вправи, що допомагають зміцнити і стабілізувати м'язи та суглоби зап'ястя, ліктя і плеча. Додаткові вправи допомагають поліпшити моторику і вправність кисті. До завершення курсу занять фізіотерапевт навчить вас, як уникнути таких проблем у майбутньому.

Тематичні статті

Зони болю та затерпання при ульнарному синдромі
Ліктьовий нерв

Защемлення ліктьового нерва

Операція при защемленні
ліктьового нерва