UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоПухлини хребта та спинного мозку

Пухлини хребта та спинного мозку

Синоніми захворювання: пухлина хребта, пухлина хребця, пухлина спини, пухлина спинного мозку.

 

Вступ

Періодичний біль у спині - це поширена проблема. Більшість випадків виникнення болю є результатом звичайних навантажень і розтягувань або дегенеративних змін, що з'являються з віком. Але іноді причиною болю може стати спинальна пухлина - злоякісне або доброякісне новоутворення, що розвивається в спинному мозку, в його оболонках або в кістках хребта.

У більшості органів доброякісні пухлини не представляють великої небезпеки. Але відносно спинного мозку, все може відбуватися по-іншому. Спинальна пухлина або будь-який різновид новоутворення може вражати нерви, що призводить до появи болю, неврологічних порушень, а іноді і до паралічу.

Спинальная пухлина, злоякісна чи доброякісна, може загрожувати життю і викликати інвалідність. Однак, досягнення в лікуванні спинальних пухлин пропонують варіанти лікування, що були раніше недоступні для пацієнтів з такими захворюваннями.

 

Симптоми

Біль у спині, особливо в середній або нижній її частині, є найпоширенішим симптомом як доброякісної, так і злоякісної пухлини. Біль часто може посилюватися вночі або при пробудженні. Він також може поширюватися до стегон, ніг, ступнів, до рук і може посилюватися з часом, незважаючи на лікування.

В залежності від локалізації та типу пухлини, можуть розвиватися інші ознаки і симптоми, особливо в процесі росту і впливу злоякісної пухлини на спинний мозок або на нервові корінці, на кровоносні судини або кістки хребта.

До цих ознак і симптомів відносяться:

  • Втрата чутливості або м'язова слабкість, особливо в ногах
  • Труднощі при ходінні, іноді призводять до падінь
  • Знижена чутливість до болю, тепла і холоду
  • Втрата функцій кишечника або сечового міхура
  • Параліч, який може бути різної локалізації та ступеня важкості в залежності від того, де розташована пухлина і яку частину спинного мозку вона здавлює
  • Сколіоз або інша спинальна деформація, що з'явилася внаслідок великої, але доброякісної пухлини

Спинальні пухлини прогресують з різною швидкістю. У цілому, злоякісні пухлини ростуть швидко, у той час як доброякісні пухлини можуть розвиватися повільно, іноді існуючи по кілька років до появи проблем.

 

Причини

Хребет має складну структуру. Він складається з кісток, м'язів, хрящів, зв'язок, суглобів і нервів.

Хребці

Хребет складається з 24 невеликих кісток, хребців, розміщених один над одним, плюс крижі і куприк. Більшість дорослих людей мають 7 хребців в області шиї (шийні хребці), 12 хребців в області грудної клітини (грудні хребці) і 5 хребців в нижній частині спини (поперекові хребці). Крижова кістка складається з п'яти зрощених хребців між тазовими кістками. Куприк сформований з 3-5 кісток, зрощених в кінці хребта.

Кожен хребець має отвір в центрі, схожий на дірку в бублику. Розташовані один над одним, отвори утворюють порожнистий канал (хребетний канал), який містить в собі і захищає спинний мозок і його нервові корінці.

Спинний мозок

Спинний мозок - це довгий пучок нервових волокон, який переносить повідомлення від головного мозку і до нього. Він починається від основи черепа і тягнеться до другого поперекового хребця, розташованого в нижній частині спини. Спинний мозок зазвичай має довжину 37-42 см, але його діаметр має різні значення в різних ділянках хребта. У найширших ділянках - в шийному та поперековому відділах, де розташовано багато нервів, він має діаметр великого пальця.

Структурно спинний мозок є двошаровою трубкою. Метеликоподібний внутрішній шар (сіра речовина) містить ядра нервових клітин. Зовнішній шар складається головним чином із білої речовини, нервових волокон (аксонів), які передають сенсорну інформацію, наприклад, відчуття болю або температури, від тіла до головного мозку і проводять рухові імпульси від головного мозку до м'язів, органів та залоз. Аксони поєднані в 31 пару спинальних нервів з одним сенсорним нервовим корінцем і одним руховим нервовим корінцем в кожній парі. Парні нерви виходять з спинного мозку між кожним хребцем.

Спинний мозок оточують три захисні оболонки, що складаються з сполучної тканини. Внутрішня оболонка - це м'яка мозкова оболонка. В середині знаходиться павутинна оболонка, названа так тому, що вона нагадує павутиння павука. Щільна зовнішня оболонка, до якої прикріплені спинні нерви, називається твердою мозковою оболонкою.

 

Різновиди спинальних пухлин

Спинальні пухлини поділяються відповідно до їх розташування у хребті.

Екстрадуральні (хребетні) пухлини.

Більшість пухлин, що вражають хребці, поширюються (поширюють метастази) на хребет з інших ділянок організму, часто з простати, молочної залози, легенів або нирок. Хоча первинний рак зазвичай діагностується до розвитку значних проблем, пов'язаних зі спиною, біль у спині може бути першим симптомом захворювання у пацієнтів з метастазуючими спинальними пухлинами.

Ракові пухлини, що беруть початок в кістках хребта - менш поширене явище. До них відносяться Остеосаркома (остеогенна саркома), найпоширеніший тип раку кісток у дітей та саркома Юінга, особливо агресивна пухлина, що вражає молодих людей. Множинна мієлома - це ракове захворювання кісткового мозку - пористої внутрішньої частини кістки, що продукує кров'яні клітини - найбільш часто розвивається у дорослих пацієнтів.

Доброякісні пухлини, такі як остеоід-остеоми, остеобластома і гемангіоми, також можуть розвиватися в кістках хребта, викликаючи тривалий біль, викривлення хребта (сколіоз) та неврологічні порушення.

Інтрадурально-екстрамедулярні пухлини. Ці пухлини розвиваються у твердій мозковій оболонці спинного мозку (менінгіоми), в нервових корінцях, що виходять із спинного мозку (шванноми і нейрофіброми) або біля основи спинного мозку (епендимоми кінцевої нитки). Менінгіоми частіше розвиваються у жінок у віці від 40 років і старше. Вони практично завжди бувають доброякісними, їх нескладно видалити, але вони інколи можуть рецидивувати. Пухлини корінців нервів є звичайно доброякісними, хоча нейрофіброми при тривалому зростанні і великих розмірах пухлини можуть перерости у злоякісні. Епендимоми, розташовані в кінці спинного мозку, часто мають великий розмір, їх лікування може бути ускладнене зрощенням пухлини з корінцями кінського хвоста.

Інтрамедулярні пухлини. Ці пухлини беруть початок всередині спинного мозку. Більшість з них є астроцитоми, частіше за все вони розвиваються у дітей та підлітків, або епендимоми, найпоширеніший тип пухлин спинного мозку у дорослих. Часто інтрамедулярні пухлини є судинними гемангіобластомами спинного мозку. Інтрамедулярні пухлини можуть бути або доброякісними, або злоякісними і, залежно від їх розташування, вони можуть викликати оніміння, втрату чутливості або зміни в роботі кишечника або сечового міхура. У рідкісних випадках пухлини з інших частин тіла можуть метастазувати в спинний мозок.

Хоча вчені дізнаються все більше про генетичні фактори і фактори навколишнього середовища, що впливають на розвиток багатьох видів пухлин, спинальні пухлини є все ще відносно невідомим предметом. Спинальні пухлини частково містять патологічні гени, але в багатьох випадках дослідники не знають, що викликає ці генетичні зміни. Вони знають, що в деяких випадках пухлини спинного мозку є спадковими, як наприклад:

Нейрофіброматоз. При цьому спадковому захворюванні доброякісна пухлина розвивається на поверхні або поруч зі слуховими нервами, що призводить до прогресуючої втрати слуху в одному або обох вухах. У деяких пацієнтів з нейрофіброматозом також розвиваються пухлини в павутинній оболонці спинного мозку або в підтримуючих гліальних клітинах.

Хвороба Гіппель - Ліндау. Це рідкісне, поліорганне захворювання асоціюється з доброякісними пухлинами кровоносних судин (гемангіобластоми) в головному мозку, сітківці і спинному мозку і з іншими типами пухлин у нирках або в надниркових залозах.

Також відомо, що лімфоми спинного мозку - рак, що вражає лімфоцити (різновид імунних клітин) - більш поширені у пацієнтів, чия імунна система порушена медикаментозним лікуванням або хворобою.

 

Коли слід звертатися до лікаря

Більшість випадків болю в спині не пов'язані зі спинальною пухлиною. Але оскільки рання постановка діагнозу та лікування є важливими аспектами для багатьох проблем, пов'язаних зі спиною, зверніться до лікаря, якщо у вас виник постійний біль у спині, який не має відношення до вашої активності, посилюється ночами і не зменшується при прийомі болезаспокійливих засобів. Такі симптоми, як прогресуюча м'язова слабкість або оніміння в ногах, зміни в роботі кишечнику або сечового міхура, вимагають негайного надання медичної допомоги.

 

Обстеження та постановка діагнозу

Спинальні пухлини іноді можна не розпізнати, оскільки вони є рідкісним явищем і їх симптоми нагадують симптоми більш поширених захворювань. З цієї причини особливо важливо, щоб лікар зібрав повний анамнез і провів фізикальне і неврологічне обстеження. При підозрі на спинальну пухлину, лікар може призначити проведення одного або кількох зазначених нижче тестів, щоб підтвердити діагноз і виявити розташування пухлини:

Спинальна магнітно-резонансна томографія (МРТ). Замість радіаційного випромінювання в МРТ використовуються потужні магнітні і радіохвилі для отримання зображення поперечного перерізу хребта. МРТ чітко відображає спинний мозок і нерви і забезпечує краще зображення пухлин кісток, ніж комп'ютерна томографія (КТ). Вам можуть ввести в вену кисті або передпліччя контрастну речовину, яка висвітлює деякі пухлини. Крім цього, використовують сканери з високою інтенсивністю сигналу для виявлення невеликих пухлин, які можна не помітити.

Комп'ютерна томографія (КТ). Цей тест використовує вузькі рентгенівські промені для отримання детального зображення поперечного перерізу хребта. Іноді при цьому вводять контрастну речовину для більш виразного представлення патологічних змін в хребетному каналі або спинному мозку. Хоча цей тест не є інвазивним, він піддає пацієнта більшому впливу радіації, ніж звичайний рентген.

Мієлографія. При проведенні мієлографії пацієнтові в хребетний канал вводять контрастну речовину. Потім контрастна речовина проходить через спинний мозок і спинальні нерви, вона виглядає білою на рентгенівських знімках і зображеннях КТ. Оскільки цей тест припускає більше ризиків, ніж МРТ або традиційна КТ, мієлографія звичайно не є першим вибором для постановки діагнозу, але її можуть використовувати для виявлення здавлених нервів.

Біопсія. Єдиний спосіб визначити, чи є пухлина доброякісною або злоякісною - це дослідити невеликий зразок тканини (біопсія) під мікроскопом. Спосіб отримання зразка залежить від вашого стану здоров'я і розташування пухлини. Лікар може використовувати тонку голку, щоб взяти трохи тканини або зразок може бути отриманий під час операції.

 

Ускладнення

І доброякісні, і злоякісні пухлини можуть здавлювати спинальні нерви, що призводить до втрати рухової функції або чутливості нижче рівня пухлини, і іноді призводить до змін у роботі кишечнику або сечового міхура. Ураження нерва найчастіше є незворотнім, при цьому можуть продовжувати розвиватися порушення функції, навіть після видалення пухлини. Залежно від розташування, пухлина, яка вражає спинний мозок, може загрожувати життю.

 

Лікування

В ідеалі, мета лікування спинальної пухлини - це повне її видалення, але ця мета ускладнена ризиком незворотного ураження навколишніх нервів. Лікарі також повинні враховувати ваш вік, загальний стан здоров'я, різновид пухлини, чи є вона первинною, або поширилася в хребет з інших органів (метастаз).

Варіанти лікування для більшості спинальних пухлин включають:

Спостереження

Іноді спинальні пухлини виявляються до того, як вони викликають прояв симптомів, часто під час проходження медогляду з приводу іншого захворювання. Якщо невеликі пухлини є доброякісними і не ростуть, або не здавлюють навколишні тканини, єдиним варіантом може бути ретельне спостереження. Це особливо стосується літніх людей, для яких операція і променева терапія пов'язана з високими ризиками. Лікар може запропонувати періодично робити знімки, щоб спостерігати за ростом пухлини.

Операція

Часто це перший крок в лікуванні пухлин, які можна видалити із прийнятним ризиком ураження нервів.

Нові методи й інструменти дозволяють нейрохірургам знаходити доступ до пухлин, які раніше були недоступні. Потужні мікроскопи, що використовуються в мікрохірургії, роблять можливою диференціацію між пухлинами і здоровою тканиною. Лікарі можуть протестувати різні нерви під час операції за допомогою електродів, що зменшує можливість неврологічного ураження. У деяких випадках лікарі можуть використовувати ультразвуковий аспіратор, прилад, який ультразвуком руйнує пухлину і видаляє її фрагменти.

Навіть з огляду на досягнення в лікуванні, не всі пухлини можуть бути видалені повністю. Хірургічне видалення - це найкращий варіант для багатьох інтрамедулярних і інтрадурально-екстрамедулярних пухлин, але великі епендимоми, розташовані в кінці хребта буває неможливо видалити через велику кількость нервів, що знаходяться в цій області. І хоча доброякісні пухлини в хребцях зазвичай можна видалити повністю, метастази пухлин зазвичай не є операбельними.

Методику виконання операцій при пухлинах спинного мозку ми вивчили у відомого англійського нейрохірурга, професора Генрі Марша в 1996 році. Щорічно в Міжнародному центрі нейрохірургії проводиться близько 50-60 таких оперативних втручань.

Відновлення після операції на хребті може тривати тижні або місяці, в залежності від операції. Ви можете відчувати тимчасову втрату чутливості або інші ускладнення, включаючи кровотечу й ураження нервової тканини.

Променева терапія

Ця терапія може бути використана після операції для знищення залишків тканин, видалення яких було неможливе, або для лікування неоперабельних пухлин.

Зазвичай цей метод лікування є терапією першому ряду для метастазуючих пухлин. Опромінення також може застосовуватися для полегшення болю або якщо операція несе в собі дуже великий ризик.

Хіміотерапія

Стандартний метод лікування для багатьох видів раку, хіміотерапія не довела свою перевагу для лікування багатьох спинальних пухлин. Проте можуть бути і винятки. Лікар може визначити, чи допоможе вам хіміотерапія або хіміотерапія в комбінації з променевою терапією.

Анатомія хребта
Пухлина спинного мозку
Класифікація пухлин
МРТ здорової людини
Пухлина спинного мозку МРТ
Стиснення спинного мозку пухлиною

Пухлини спинного мозку

Епендимома
Гемангіобластома
Менінгіома
Астроцитома
Невринома
Нефробластома

Пухлини хребта

Хондросаркома
Тератома
Плазмоцитарна мієлома
Остеобластома
Гігантоклітинна остеома
Гемангіома