UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоХронічний біль в спині

Біль у спині

Синоніми захворювання: Болить спина, простріл у хребті, ниє спина, радикуліт, ішіас, люмбаго, люмбалгія, люмбоішіалгія, лікування болю в спині.

 

Вступ

Біль у спині є поширеною скаргою пацієнтів. Четверо з п'яти жителів України хоча б один раз у житті відчували біль у попереку. Це одна з найпоширеніших причин звернень до лікаря та тимчасової непрацездатності.

На щастя, біль у спині річ виліковна. У разі неефективності профілактики, існують прості домашні засоби лікування, які дозволять позбавити вас від болю протягом декількох тижнів, а також зберегти працездатність протягом тривалого часу. Але іноді для лікування болю в спині необхідне більш серйозне лікування, яке в окремих випадках може включати і оперативне лікування.

 

Причини

Спина - це складна структура, що складається з кісток, м'язів, зв'язок, сухожиль і дисків. Біль у спині може виникнути внаслідок проблем, пов'язаних з кожною з цих складових. А у деяких пацієнтів біль у спині виникає без видимих причин.

Розтягнення

Біль у спині часто виникає внаслідок розтягування м'язів і зв'язок при піднятті важких речей неправильним способом або після раптового невдалого руху. Іноді біль у спині може викликати м'язовий спазм.

Структурні проблеми

У деяких випадках біль у спині може бути викликана структурними проблемами, наприклад:

  • Деформований або розірваний диск. Диски діють як прокладки між хребцями. Іноді м'яка частина (пульпозне ядро), розташована усередині диска, може розширитися або розірватися і здавлювати нерв. Однак багато пацієнтів, що мають деформовані диски або грижу міжхребцевого диска, не відчувають болю при даному стані.
  • Ішіалгія. Якщо деформований диск або грижа міжхребцевого диска здавлює нерв, це може викликати гострий біль, що прострілює в ділянку сідниці і задньої частини ноги.
  • Артрит. Хребет містить 122 суглоби. У деяких випадках артрит вражає хребет, що може призвести до звуження простору навколо спинного мозку. Дане захворювання називається стеноз каналу хребта.
  • Аномалії кісток. Біль у спині може бути викликаний аномальними вигинами хребта. Якщо природні вигини хребта стають надмірними, верхня частина спини може виглядати округленою або нижня частина спини може значно вигинатися вперед. Сколіоз, захворювання, при якому хребет згинається у бік, також може викликати біль у спині.
  • Остеопороз. Якщо хребець стає пористим й крихким, може відбутися його компресійний перелом.

Рідкісні, але серйозні захворювання

У рідкісних випадках біль у спині може бути пов'язаний з:

  • Синдром кінського хвоста. Це серйозна неврологічна проблема, при якій перетискається зв'язка нервових корінців, пов'язаних з попереком, тазовими органами і ногами. Це захворювання може викликати слабкість в ногах, оніміння в області ніг або паху ( так звана «сідлоподібна анестезія»), втрату чутливості в області сечового міхура і прямої кишки.
  • Новоутворення хребта. Пухлина, розташована в хребті, може здавлювати нерви, викликаючи біль у спині.
  • Інфекція хребта. Якщо біль у спині супроводжує лихоманка, а також болісні відчуття в теплій на дотик ділянці хребта, то цей стан може бути викликаний інфекцією.

 

Фактори ризику

Фактори, що підвищують ризик виникнення болю в спині:

  • Паління.
  • Ожиріння.
  • Літній вік.
  • Належність до жіночої статі.
  • Тяжка фізична праця.
  • Сидяча робота.
  • Робота, пов’язана зі стресом.

 

Коли необхідно звертатися до лікаря

У великої частки людей, у яких виник біль у спині, він поступово зникає після лікування, що може проводитися в домашніх умовах. Найчастіше на повне зникнення болю може знадобитися кілька тижнів, однак поліпшення можна помітити протягом перших 72 годин самолікування. Якщо поліпшення не настало, зверніться до лікаря.

У рідкісних випадках біль у спині може означати наявність серйозного захворювання.

Негайно зверніться до лікаря, якщо біль у спині:

  • Постійний та інтенсивний, особливо вночі або в лежачому положенні;
  • Розповсюджується вниз по нозі, особливо якщо біль поширюється нижче коліна;
  • Викликає слабкість, оніміння або поколювання в одній або обох ногах;
  • Викликає проблеми, пов'язані з роботою кишечника або сечового міхура;
  • Виник після падіння, забиття спини або іншої травми;
  • Супроводжується незрозумілою втратою ваги.

Також необхідно звернутися до лікаря, якщо біль у спині вперше виник після 50 років або якщо ви хворі на рак, остеопороз, приймаєте стероїдні препарати, наркотики або зловживаєте алкоголем.

 

Діагностика

У проведенні діагностичних тестів для підтвердження причини болю в спині немає необхідності. Однак, при зверненні до лікаря зі скаргою на біль в спині, лікар огляне спину і оцінить вашу здатність сидіти, стояти, йти або піднімати ноги. Також лікар може досліджувати ваші рефлекси за допомогою неврологічного молотка. Дані обстеження допомагають визначити джерело болю, відстань, яку ви можете пройти, поки біль не змусить вас зупинитися, чи є у вас м'язові спазми, які також допоможуть диференціювати більш серйозні причини болю в спині.

Якщо є підозра на наявність пухлини, перелому, інфекції або іншого серйозного захворювання, яке може викликати біль у спині, лікар може провести одне або кілька додаткових досліджень:

  • Рентгенографія. Знімки покажуть розташування кісток, вкажуть на наявність артриту або перелому. Рентгенівські знімки не виявляють проблем, пов'язаних зі спинним мозком, м'язами, нервами або дисками.
  • Магнітно-резонансна томографія або комп'ютерна томографія (КТ). Дані дослідження можуть надати зображення, що відображають грижу міжхребцевого диска або проблеми, пов'язані з кістками, м'язами, тканинами, сухожиллями, нервами, зв'язками або кровоносними судинами.
  • Остеосцінтіграфія. У рідкісних випадках лікар може провести остеосцінтіграфію, щоб виявити пухлини кісток або компресійні переломи, викликані остеопорозом. Під час даної процедури внутрішньовенно вводять невелику кількість радіоактивної речовини (радіоізотопу). Ця речовина накопичується в кістках і дозволяє лікарю виявити проблеми, пов'язані з кістками, використовуючи спеціальну камеру.
  • Дослідження нервів (електроміографія). Даний тест вимірює електричні імпульси, що викликаються нервами, і реакцію ваших м'язів на них. Дослідження шляхів нервової провідності може підтвердити стискання нерва, викликане грижею міжхребцевого диска або звуженням каналу хребта (стеноз каналу хребта).

 

Лікування болю в спині

У більшості людей біль в спині зникає через декілька тижнів домашнього лікування. Можливо, все, що вам знадобиться для зняття болю - це регулярний прийом знеболювальних препаратів. Деякий час, проведений в ліжку, прискорить одужання. Гімнастика, масаж та фізичні вправи спеціалістами Міжнародного центру нейрохірургії не рекомендуються. Радимо максимально зменшити навантаження на хребет, тимчасово уникаючи будь яких фізичних навантажень. Якщо домашнє лікування не допомагає, лікар може запропонувати більш сильні медичні препарати або інший метод лікування.

Лікарські препарати

Лікар може виписати нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) для зменшення болю у спині, який не знімають звичайні знеболювальні препарати.

Епідуральна блокада

Якщо традиційне лікування хворому не допомагає, а хірургічне лікування небажане або покази до його виконання сумнівні, методом вибору в таких ситуаціях є виконання епідуральних блокад з гормонами.

Суть методу полягає в тому, що під рентгенконтролем на спеціальному столі до місця патологічного процесу в хребті голкою вводиться розчин гормонів та знеболюючих ліків (Депо-Медрол і Біпувакаїн).

Процедура виконується під місцевим знеболенням (наркоз не потрібний). Хворий може бути виписаний додому вже через 1 - 2 години після блокади. Ефект знеболення виникає негайно і хворі відчувають раптове покращення, яке часто є пусковим механізмом до одужання. Таку процедуру можна повторювати 1 - 2 рази.

Виправданням застосування цього методу є ситуації, коли в силу тих чи інших обставин хірургічне втручання необхідно тимчасово відкласти, але при цьому слід досягти покращення стану та зняття больового синдрому.

Операція

Необхідна для усунення механічної компресії нервів, а також стабілізації надлишкової рухомості у хворому хребетно-руховому сегменті. Операції виконуються за строго визначеними показами і лише якщо консервативне лікування неефективне. Головними хірургічними технологіями, що виправдали себе сьогодні, ми вважаємо мініінвазивні мікрохірургічні методики, а також стабілізацію хребта за допомогою імплантатів.

 

Профілактика

Ви можете уникнути болю в спині, покращуючи свій фізичний стан і навчаючись правильної біомеханіки тіла.

Для підтримки сили і здоров'я спини:

Вправи. Регулярні вправи без сильного навантаження можуть зміцнити спину та дозволити м'язам функціонувати краще. Прогулянки і плавання також є дуже корисними. Проконсультуйтеся з лікарем щодо вправ, які найкраще вам підходять.

Зміцнення м'язів і розвиток гнучкості. Вправи для м'язів черевної стінки та спини допомагають тренувати м'язи, що створюють своєрідний корсет для спини.

Відмова від паління. У пацієнтів, що палять, рівень кисню в тканинах хребта знижений, що може уповільнити процес лікування.

Підтримання нормальної ваги. Надмірна вага викликає перенапруженість м'язів спини.

Застосування належної біомеханіки тіла:

Правильне положення сидячи. Виберіть сидіння з гарною підтримкою для хребта, підлокітниками і плаваючою опорою. Розмістіть подушку або згорнутий рушник під спину для підтримки нормального вигину хребта.

Правильне підняття важких речей. При піднятті вантажів максимальне навантаження має бути не на спині, а на ногах. Піднімати й опускати вантажі потрібно лише з прямою спиною. Тримайте спину прямо, згинайте тільки коліна. Вантаж необхідно тримати поруч із тілом.

Хребет людини
Будова хребця
Анатомія хребта
Біль у спині

Біль у спині при неправильному піднятті вантажу
Сідничний нерв

Біль у спині при артриті фасетчатих суглобів
Епідуральна блокада

Епідуральна блокада