UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоГрижа міжхребцевого дискаСтатті

Видалення грижі за допомогою лазера: дієвий метод чи обман?

Видалення грижі лазером, лазерна дискектомія, випарювання грижі лазером.

Наприкінці ХХ ст. було запропоновано видаляти грижі міжхребцевих дисків за допомогою лазера. Починаючи з середини 90-х років метод почав поширюватися і в Україні, щоправда в основному завдяки лобіюванню рядом медичних чиновників - нейрохірургів. В засобах масової інформації, спеціальній медичній літературі для нейрохірургів, службових інструкціях МОЗ було рекомендовано застосування методу лазерного випарювання міжхребцевих дисків. В місті Києві було навіть створено спеціальне відділення. Поширення методу виправдовували чисельні наукові роботи провідних українських нейрохірургів. Населення України намагалися переконати у необхідності лікування за допомогою лазера. І це дало певні результати, оскільки в суспільстві з’явилася віра в майже «магічну» дію лазерного проміння. Допомагало цьому ще і природне бажання кожної людини обійтися без оперативного втручання, тому такі слова, як «лазер» та «операція без скальпеля», сприймалися пацієнтами дуже добре.

Власне суть методу дуже проста і полягає в тому, що в міжхребцевий диск вводиться голка, що всередині має канал, через який вводиться тоненький світловод, по якому подається пучок лазерних променів. Саме ці промені так би мовити «випарюють» диск, зменшуючи його масу, тим самим зменшуючи внутрішньодисковий тиск.

Та незважаючи на таку привабливу назву, результати застосування вказаного методу в США та Великобританії показали надвисоку частоту клінічних невдач. Зменшення маси диска не приводило до значного покращання, бо не зміцнювало міжхребцевий диск, а навпаки послаблювало його опорну функцію, а як наслідок опорну функцію всього хребта. Метод також абсолютно безсилий при наявності грижі, котра стискає нерв. А отже, застосовувати його можна тільки при протрузіях невеликих розмірів. Проте, результати лікування при протрузіях міжхребцевих дисків виявились тотожними результатам консервативного лікування. Окрім того, метод лазерних операцій не страхує хворих від непоодиноких ускладнень.

Саме тому, англійські та американські нейрохірурги ще в 90-х роках попереджали українських колег про те, що метод лазерної мікродискектомії часто не дає добрих результатів. Нині, метод має вкрай обмежене застосування на Заході. Він зникає з арсеналу сучасних клінік Європейського Союзу та Північної Америки. Незважаючи на це, в Україні ряд клінік продовжує використовувати цю методику, вводячи таким чином в оману своїх пацієнтів.

Повернутися у розділ