UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоДегенеративні захворювання хребта - стеноз каналу хребта

Стеноз каналу хребта

Синоніми захворювання: стеноз хребта, хвороба Вербіста, синдром Вербіста, переміжна кульгавість.

 

Вступ

Стеноз спинномозкового каналу (спинальний стеноз) - це звуження спинномозкового каналу в одному або більше ділянках хребта, найчастіше у верхньому або нижньому відділах. Таке звуження може викликати компресію спинного мозку і нервових корінців, що виходять зі спинного мозку.

Стеноз спинномозкового каналу може викликати судоми, біль або оніміння в ногах, шиї, плечах або руках, втрату чутливості в кінцівках і, іноді, проблеми з роботою сечового міхура або кишечнику. Стеноз спинномозкового каналу найчастіше викликається пошкодженням кісток при остеоартриті.

Невиражені симптоми стенозу спинномозкового каналу можна полегшити знеболюючими препаратами, фізіотерапією або носінням корсету. У більш серйозних випадках спинального стенозу лікарі можуть рекомендувати операцію.

 

Симптоми

Звуження спинномозкового каналу не завжди викликає проблеми. Але якщо звужені ділянки здавлюють спинний мозок або спинальні (спинномозкові) нерви, у вас можуть виникнути ознаки і симптоми цього захворювання. Вони зазвичай проявляються поступово і посилюються з часом. Найпоширеніші симптоми стенозу спинномозкового каналу включають:

Біль або судоми в ногах. Компресія нервів у нижній (поперековій) частині хребта може викликати стан, який називається хибною переміжною кульгавістю (pseudoclaudication), помилковою кульгавістю або нейрогенною переміжною кульгавістю, що проявляється болем чи судомами в ногах, коли ви стоїте протягом тривалого періоду часу або, якщо ви ходите. Цей дискомфорт зазвичай проходить, коли ви нахиляєтеся вперед або сідайте, але він наростає, якщо ви продовжуєте рівно стояти. При переміжній кульгавості хворі не можуть пройти дистанцію більше 1 км. Найчастіше вони відзначають скорочення цієї дистанції до 300, 200, 100 і менше 50 метрів, що однозначно підтверджує діагноз і є вагомим доводом для хірургічного лікування.

Інший різновид переміжної кульгавості (васкулярна кульгавість) розвивається при звуженні або закупорці артерій ніг. Хоча обидва різновиди кульгавості викликають однакові симптоми, вони розрізняються у двох важливих моментах: васкулярна кульгавість посилюється, коли ви піднімаєтеся в гору і слабшає, коли ви стоїте. Хибна кульгавість звичайно посилюється, коли ви спускаєтеся вниз і поліпшується, коли ви нахиляєтеся вперед або сидите.

Іррадіюючий біль у спині і стегні. Грижа міжхребцевого диску може звузити хребетний канал і здавити нерви в поперековому відділі хребта, що призводить до появи болю, який бере початок у стегні або в сідниці і спускається вниз по задній частині ноги. Ви також можете відчувати оніміння, слабкість або поколювання в ногах або ступнях.

Біль у шиї і плечах. Цей біль проявляється при стисненні нервів в області шиї (шийний відділ хребта). Біль може проявлятися від випадку до випадку або може бути хронічною, іноді вона може віддавати в руку або кисть. Крім цього, спинний мозок іноді виявляється здавленим, що може призвести до слабкості нижніх кінцівок і проблем при ходінні. Можуть з'явитися головний біль, втрата чутливості і м'язева слабкість.

Втрата рівноваги. Тиск на спинний мозок у шийному відділі може вразити нерви, які керують рівновагою, що призводить до недолугості або тенденції до падіння.

Втрата функції кишечнику або сечового міхура (синдром кінського хвоста). У важких випадках можуть бути вражені нерви, що підходять до сечового міхура або кишечнику, що призводить до повного або часткового нетримання калу або сечі. Якщо ви відчуваєте одну з цих проблем, негайно зверніться до лікаря.

 

Причини

Знання будови хребта дозволяє зрозуміти, як розвивається стеноз спинномозкового каналу, і яким чином він призводить до різних проблем.

Хребет включає:

Хребці. Хребет складається з 24 кісток, які називаються хребцями, розташованих один над одним плюс крижі і куприк. Більшість дорослих мають 7 шийних хребців, 12 грудних хребців і 5 поперекових хребців. Крижова кістка складається з 5 зрощених між собою хребців. Куприк складається з 3-5 зрощених кісток в кінці хребта.

Зв'язки. Ці щільні, пружні тканини (зв'язки) допомагають утримувати хребці на своїх місцях при рухах.

Міжхребцеві диски. Ці еластичні прокладки з хрящів розділяють хребці. Вони додають гнучкості хребту і діють як амортизатори, щоб пом'якшити вплив на хребці під час руху. Кожен диск складається з кільця щільної, волокнистої тканини (фіброзне кільце), що оточує желеподібне пульпозне ядро.

Фасетчаті суглоби. Розташовані з обох сторін, з верхньої та нижньої кожного хребця, ці суглоби з'єднують хребці один з одним і надають стійкості хребту, в той же час, роблячи його гнучким.

Спинний мозок. Це довгий пучок нервів, що тягнеться від мозкового стовбура біля основи черепа до другого поперекового хребця в нижній частині спини. Після закінчення спинного мозку вниз по хребетному каналу спускається група нервів (cauda equine, кінський хвіст).

Нерви, розташовані в спинному мозку, передають повідомлення між головним мозком і нервами, які розходяться до всіх частин тіла, розташованих нижче голови. Два спинальних нерви - один веде до правого боку тіла, а другий до лівого - виходять зі спинного мозку між кожним хребцем. Нерви виходять з отворів, розташованих на кожній стороні хребця (міжхребетні отвори). В цілому, в області шиї і спини розташована 31 пара спинальних нервів. Деякі з них передають інформацію від організму до головного мозку, інші відсилають повідомлення від головного мозку до м'язів, шкіри та інших органів.

Спинномозковий канал. Спинний мозок проходить через цей канал у хребті. Зазвичай в хребетному каналі є достатньо простору для спинного мозку, але дегенеративні зміни в хребті можуть звузити його.

Лікарі розділяють стенози на первинні і набуті:

  • Первинний стеноз спинномозкового каналу, який є рідкісним явищем, є вродженим захворюванням.
  • Набутий стеноз спинномозкового каналу, яким страждає більшість пацієнтів, розвивається з віком. Зазвичай цей стеноз є результатом дегенеративних змін у хребті, що відбуваються з часом під впливом його перевантаження.

Основна причина спинальної дегенерації - це остеоартрит, хвороба суглобів, в основі якої лежать дистрофічні зміни хрящів. З часом хрящ починає руйнуватися і його гладка поверхня стає шорсткою. Якщо він зношується повністю, кістки можуть болісно тертися одна в одну. Для усунення пошкоджень в організмі можуть з'явитися розростання кісток, які називаються кістковими шпорами. Коли вони починають формуватися на фасетчатих суглобах у хребті, хребетний канал звужується.

 

Коли слід звертатися до лікаря

Деякі пацієнти можуть ігнорувати симптоми стенозу спинномозкового каналу, думаючи, що біль і порушена рухливість, які вони відчувають, є звичайними ознаками старіння. Але дискомфорт, який заважає рухливості, не є нормальним явищем. Зверніться до лікаря, якщо ви відчуваєте біль, оніміння або слабкість у спині, ногах, шиї або плечах, що не мають відношення до фізичних вправ або до перевантажень.

Найімовірніше, стеноз спинномозкового каналу розвивається в тому випадку, якщо ви відчуваєте біль у ногах, який посилюється при ходьбі і зменшується, коли ви сидите або нахиляєтеся вперед. Перерозгинання спини приносить полегшення. Негайно зверніться до лікаря, якщо ви раптом відчули складності при контролі над роботою кишечнику або сечового міхура.

 

Обстеження і постановка діагнозу

Постановка діагнозу стенозу спинномозкового каналу може виявитися складним процесом, оскільки його ознаки і симптоми часто є тимчасовими і нагадують ознаки і симптоми багатьох вікових захворювань. Щоб поставити діагноз і виявити інші захворювання, лікар проведе опитування для збору анамнезу і фізикальне обстеження, яке може включати перевірку периферичного пульсу і ряду рухових рефлексів і рефлексів ніг.

Можливо вам доведеться пройти один або декілька з наступних тестів:

Рентгенографія хребта. Хоча рентген не здатний підтвердити наявність у вас стенозу спинномозкового каналу, він може допомогти виявити проблеми, що викликають подібні симптоми, включаючи перелом, пухлину кістки або вроджену ваду.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ). У багатьох випадках саме цей тест проводять для постановки діагнозу стенозу спинномозкового каналу. У МРТ для створення зображення поперечного перерізу спини використовуються не рентгенівські промені, а потужні магнітні хвилі. Цей тест може виявити пошкодження дисків і зв'язок, а також наявність пухлин.

Комп'ютерна томографія (КТ). У цьому тесті для отримання докладного зображення певного поперечного шару (зрізу) людського тіла, включаючи форму і розмір спинномозкового каналу, використовуються рентгенівські промені.

 

Ускладнення

До ускладнень стенозу спинномозкового каналу відносяться:

Обмеження ходьби. У випадках граничного звуження хребетного каналу хворі не можуть пройти більше 10 кроків.

Втрата чутливості. Залежно від того, які саме нерви здавлені, стеноз спинномозкового каналу може викликати втрату чутливості в руках, кистях, ступнях або ногах.

Втрата контролю над роботою кишечнику або сечового міхура. Стеноз спинномозкового каналу іноді порушує роботу кишківника або сечового міхура, ця проблема може вплинути на якість життя пацієнта.

Дегенеративні зміни. Хоча лікування може полегшити симптоми стенозу спинномозкового каналу, воно не зупиняє поява дегенеративних змін. Деякі з цих змін, такі як м'язова атрофія, можуть бути постійними, навіть після зменшення тиску.

 

Лікування

Для багатьох пацієнтів, які страждають стенозом спинномозкового каналу, лікування консервативними методами може бути успішним. Але якщо біль викликає втрату працездатності або значно заважає вам ходити, лікар може порекомендувати проведення операції на хребті. Гостра втрата функції кишечнику або сечового міхура звичайно вважається станом, що вимагає негайного медичного втручання та термінового хірургічного втручання.

Нехірургічні методи лікування

До вирішення питання про проведення операції лікар може рекомендувати вам спробувати нехірургічні методи лікування протягом, як мінімум, трьох місяців:

  • Фізіотерапія. Працюючи з фізіотерапевтом, ви зможете відновити силу і витривалість, стабілізувати гнучкість і стабільність хребта.
  • Нестероїдні протизапальні препарати.
  • Анальгетики.
  • Стан спокою або обмежена активність. Помірний спокій, після чого поступове повернення до активності, може поліпшити симптоми. Ходьба - це найкраща вправа, особливо для пацієнтів з нейрогенною кульгавістю, рекомендується також їзда на велосипеді тому, що при цьому спина знаходиться в зігнутому, а не в випростаному стані.
  • Спинний корсет. Він допомагає забезпечити підтримку пацієнтам зі слабким черевним пресом або дегенерацією в декількох ділянках хребта.

Операція

Операція переслідує дві мети - зняти тиск на спинний мозок або нерви і забезпечити цілісність і силу хребта. Цього можна досягти кількома способами, в залежності від причини проблеми. До найпоширеніших операцій відносяться:

Декомпресійна ламінектомія. Під час цієї операції хірург видаляє всю пластинку дуги хребця (задню частину кістки над хребетним каналом), в результаті чого розширюється простір для нерва і забезпечується доступ до кісткових шпор або зруйнованих дисків, які також можна видалити.

Ламінотомія. Під час цієї операції видаляється лише частина пластинки дуги хребця, щоб зменшити тиск чи забезпечити доступ до диску або кісткової шпори, які здавлюють нерв. Ризики при цій операції подібні до ризиків при ламінектомії.

Стабілізація хребта. Ця операція може виконуватися окремо або одночасно з ламінектомією. Вона використовується для постійного з'єднання (зрощування) двох або більше кісток хребців в хребті і може бути особливо рекомендована, коли один хребець заходить на інший. Для зрощування хребта необхідно взяти невеликі фрагменти додаткової кістки, щоб заповнити простір між двома хребцями. Ці фрагменти можна взяти з вашого організму, звичайно це кістка тазу. Також можуть використовуватися гвинти, металеві каркаси або пластини, особливо якщо хребет нестабільний або операція проводиться для виправлення деформації. Вже на наступний день після такої операції пацієнт може вставати й ходити.

Динамічна стабілізація хребта. Дослідженнями останніх років доведено, що при початкових стадіях стенозу операцію можна обмежити імплантацією хребетного міжостистого амортизатора (подушки), який бере на себе частину механічного навантаження і цим розвантажує хребет, а також нормалізує становище враженого хребця, чим усувається стеноз. Міжнародний центр нейрохірургії вперше в Україні запровадив такі операції в практику (DIAM).

Операція на спині може зменшити тиск у хребті, але це не панацея від стенозу спинномозкового каналу. У вас може виникнути сильний біль відразу після операції, цей біль може відновлюватися в певні проміжки часу. У деяких пацієнтів відновлення може зайняти тижні або місяці, також може знадобитися тривала фізіотерапія. Більше того, операція не зупинить дегенеративний процес, і симптоми можуть повернутися, іноді через кілька років.

 

Профілактика

Запобігти віковим змінам, пов'язаним зі спиною, неможливо, але такі дії допоможуть вам довше зберегти ваш хребет і суглоби здоровими:

Регулярно виконуйте фізичні вправи. Це допоможе зберегти силу і гнучкість хребта, суглобів і зв'язок. Щоб отримати найкращі результати, поєднуйте різні вправи. Ризик отримання травми можна знизити, розігріваючи м'язи і збільшуючи гнучкість. Силові вправи можуть зробити руки, ноги і черевної прес сильнішими, що зніме напругу з області спини.

Якщо ви не звикли робити вправи, почніть їх виконання поступово і збільшуйте тривалість і інтенсивність занять у міру того, як ви будете ставати сильнішими.

Застосовуйте правильну механіку тіла. Слідкуйте за тим, як ви сидите, стоїте, піднімаєте важкі предмети і навіть те, як ви спите, допоможе вам зберегти вашу спину в здоровому стані.

Коли ви сідаєте, вибирайте стілець, на якому нижня частина вашої спини вимагає мінімальної напруги. При необхідності покладіть подушку або скручений в рулон рушник на вузьку частину вашої спини, щоб вигин був правильним.

Під час водіння автомобіля встановіть сидіння так, щоб підтримувати рівень колін і стегон, посуньте сидіння вперед, щоб нормально дотягуватися до педалей.

Перед тим, як підняти щось важке, вирішіть, куди його поставите і як ви туди дійдете. Штовхати - безпечніше, ніж тягти. Завжди згинайте коліна, щоб руки були на рівні об'єкта. Не піднімайте важкості над головою.

Для кращого положення тіла під час сну, вибирайте твердий матрац. Використовуйте подушку для опори, не використовуйте подушку, яка змушує шию перебувати під великим кутом.

Підтримуйте здорову вагу. Занадто велика вага додає навантаження на суглоби й кістки.

Дегенеративні зміни хребців
Стеноз каналу хребта
Стеноз каналу хребта
Дегенеративні зміни
хребта
Стеноз в шийному
відділі хребта
Стеноз в поперековому
відділі хребта
Стеноз каналу хребта

Стеноз каналу хребта

Транспедикулярна фіксація при
стенозі каналу хребта