UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоГрижа міжхребцевого дискаСтатті

Яка різниця між термінами «грижа міжхребцевого диска» та «протрузія»?

Міжхребцеві диски є своєрідними «подушечками» між хребцями. Вони складаються з жорсткого зовнішнього фіброзного кільця та м’якого внутрішнього пульпозного ядра в центрі. Розміри дисків в нормі ідеально відповідають розмірам хребців, які вони з’єднують між собою.

Якщо ми говоримо про термін «протрузія», то суть його полягає в тому, що контури диска перестають співпадати з контурами хребця і починають виступати за його межі. Ця своєрідна опуклість зазвичай вражає більшу частину диска, так що в певному сенсі він чимось починає нагадувати «гамбургер», що занадто великий для «булочки». Протрузія розглядається як частина нормального процесу старіння диска, що часто можна побачити на магнітно-резонансній томографії, на якій він виглядає темним (чорний диск).

Грижа міжхребцевого диска - це наступний етап дегенерації міжхребцевого диска і відрізняється від протрузії тим, що при грижі зовнішні покриви диска рвуться і через тріщини у фіброзних кільцях частки пульпозного ядра виходять назовні, за межі диска.

Протрузії диска зустрічаються набагато частіше, ніж грижі. Але в більшості випадків протрузії не викликають характерний для грижі больовий синдром, що пов’язаний з безпосередньою компресією нерва і не потребують хірургічного лікування. Найчастішим клінічним проявом протрузії є гострий чи хронічний біль в спині, котрий усувається за допомогою консервативного лікування.

Грижа міжхребцевого диска безпосередньо діє на нерв, стискаючи його, що викликає характерний корінцевий біль. Консервативне лікування допомагає тільки частині таких пацієнтів. Інша ж частина хворих потребує хірургічного лікування.

Повернутися у розділ