UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоСиндром карпального каналу

Синдром карпального каналу

Синоніми захворювання: карпальний синдром, карпальний тунельний синдром, синдром зап’ястного каналу.

 

Вступ

Синдром карпального каналу - це поширена проблема, що впливає на роботу кисті руки і зап'ястя. Симптоми з'являються при стисненні серединного нерва всередині карпального каналу. Будь-який стан, що зменшує розмір зап’ястного каналу або провокує зростання тканин усередині каналу, може викликати симптоми синдрому карпального каналу.

В останні роки цьому синдрому приділяється багато уваги у зв'язку з припущенням, що він може бути пов'язаний з професійною діяльністю працівників, що виконують монотонні дрібні згинально - розгинальні рухи кисті, наприклад, під час набору тексту на комп'ютері у секретарів або виконання складальних робіт. Часто хворіють швачки, музиканти, працівники хлібокомбінатів. У реальності даний стан розвивається у багатьох людей незалежно від типу виконуваної ними роботи. В основному хворіють жінки.

 

Анатомія

Карпальний канал - це отвір, що проходить від передпліччя через зап'ястя до кисті руки. Він утворений кістками зап'ястя в нижній його частині та поперечною зв'язкою зап'ястя у верхній частині. Тут проходить серединний нерв, що забезпечує чутливість великого пальця, вказівного пальця, середнього пальця та половини безіменного пальця.

Від серединного нерва також відходить нервова гілка, що управляє м'язами великого пальця кисті. М'язи тенара допомагають великому пальцю рухатися і дозволяють подушечці великого пальця досягати кінчиків кожного пальця однієї руки, цей рух називається «протипоставленням великого пальця».

Через карпальний канал проходять і сухожилля згиначів. Серединний нерв лежить на верхній частині сухожиль, безпосередньо під поперечною зв'язкою зап'ястя.

Сухожилля згиначів відіграють важливу роль, оскільки вони дозволяють пальцям і кисті руки здійснювати рухи, як наприклад, хапальні рухи.

 

Причини

Будь-який стан, що звужує просвіт карпального каналу або збільшує розмір тканин усередині каналу, може привести до появи симптомів синдрому карпального каналу (СКК). Наприклад, травма зап'ястя може викликати набряк і появу надлишкового тиску в зап'ястному каналі. Внутрішній об'єм каналу може бути зменшений після перелому зап'ястя або його зміщення, якщо кістка потрапляє в канал.

Появу симптомів СКК можуть викликати і інші стани організму. Під час вагітності в організмі може затримуватися рідина, що призводить до появи надлишкового тиску в зап'ястному каналі. Симптоми СКК можуть розвиватися в осіб, які страждають від діабету, вони можуть виникнути через ураження нерва (надалі невропатії) або внаслідок здавлення серединного нерва. До СКК часто схильні пацієнти зі зниженою функцією щитовидної залози, гіпотиреозом.

Спосіб виконання людьми своїх завдань може відносити їх до групи підвищеного ризику СКК.

До цих ризиків відносяться:

  • застосування сили;
  • положення тіла;
  • розташування зап'ястя;
  • повторення дії;
  • температура;
  • вібрація.

Наявність одного з цих ризиків не може створити проблему. Але спосіб роботи, який містить у собі кілька факторів, може викликати більший ризик. І чим довше людина піддається дії одного або більше ризиків, тим очевидніше можливість появи симптомів СКК. Проте вчені вважають, що інші фактори, такі як куріння, ожиріння і прийом кофеїну, можуть бути більш важливими при визначенні ступеня схильності людини до розвитку СКК.

Крім того, СКК може виникнути при ущільненні сіновіальної оболонки сухожиль внаслідок подразнення або запалення. Це ущільнення викликає підвищення тиску усередині каналу. Але канал не може збільшуватися, тому поперечна зв'язка зап'ястя починає здавлювати серединний нерв. Якщо тиск продовжує рости, нерв перестає нормально функціонувати.

Будь-який стан, що викликає анормальний тиск в каналі, може сприяти появі симптомів СКК. Різні види артритів можуть викликати набряк і здавлювання в зап'ястному каналі. Перелом кістки зап'ястя згодом може викликати СКК, якщо кісткові фрагменти призведуть до появи аномального звуження каналу і пошкодження сухожиль згиначів пальців.

При стисненні серединного нерва сповільнюється кровопостачання зовнішньої оболонки нерва. Цей стан називається ішемією. Спочатку вражається тільки зовнішня оболонка нерва. Але якщо тиск продовжує зростати, внутрішня частина нерва починає товщати. Всередині нерва утворюються нові клітини, що називаються фібробластами, і з'являється рубцева тканина. Це викликає відчуття болю і оніміння в кисті руки. Якщо відразу ж зменшити тиск, симптоми швидко регресують. Тиск, не усуненийі відразу ж, може призвести до зменшення або навіть втрати шансів на одужання.

 

Симптоми

Один з перших симптомів СКК - це поступове оніміння в ділянках, чутливість яких визначає серединний нерв. Відразу ж після цього виникає біль. В кисті з'являється відчуття оніміння, особливо рано вранці після нічного відпочинку. Хворі часто цілу ніч розтирають кисті рук і трясуть ними, що дає певне полегшення.

Біль може розповсюджуватися вгору по руці у напрямку плеча і навіть досягати шиї. При прогресуванні даного стану м'язи великого пальця можуть ослабнути і атрофуватися, викликаючи незручність при роботі кисті, коли необхідно взяти склянку або чашку.

Пацієнту складно доторкнутися подушечкою великого пальця до кінчиків інших пальців, утримувати різні предмети, наприклад, кермо, газету або телефон. Хворі часто не можуть защепити ґудзики, не можуть чистити картоплю.

 

Діагноз

Лікар починає обстеження з отримання історії захворювання, після чого проводить фізикальне обстеження. Опис симптомів пацієнтом і фізикальне обстеження є найважливішими складовими при постановці діагнозу СКК. Зазвичай, пацієнти перш за все скаржаться на пробудження серед ночі через відчуття болю і оніміння у всій кисті.

Ретельне обстеження зазвичай виявляє, що мізинець не вражений. Це може бути важливою інформацією для постановки діагнозу. Прокинувшись і відчувши оніміння кисті, ущипніть мізинець, щоб перевірити, чи онімів він. Обов'язково повідомте лікаря про це. До інших скарг відносяться оніміння при виконанні кистю хапальних рухів, наприклад, при підмітанні, роботі з молотком або водінні авто.

Якщо симптоми з'явилися після отримання травми кисті, може знадобитися рентгенографія кисті, щоб переконатися, чи не зламана кістка.

Якщо для постановки діагнозу необхідні додаткові дані, лікар може призначити проведення досліджень з електричною стимуляцією, за допомогою яких аналізується функція нервів кисті. Деякі тести визначають, наскільки добре функціонує серединний нерв, включаючи тест на визначення швидкості провідності нерва. Цей тест вимірює, наскільки швидко імпульси проходять через нерв.

Вказану хворобу слід диференціювати з проявами аномалії Арнольда-Кіарі та грижі шийного відділу хребта.

 

Варіанти лікування

Консервативне лікування

Слід змінити або, по можливості, припинити виконання тих видів діяльності, які викликають появу симптомів. Уникайте повторюваних рухів кисті, сильних хапальних рухів, утримування вібруючих інструментів або розташування зап'ястя і виконання роботи, що вимагає нахилу та вигинання зап'ястя. Якщо ви палите, проконсультуйтеся з лікарем щодо можливої допомоги у відмові від цієї звички. Позбавтеся від надмірної ваги. Зменшіть споживання кофеїну.

Бандаж на зап'ястя

Бандаж на зап'ясті іноді полегшує симптоми на ранніх стадіях СКК. Бандаж утримує зап'ястя в стані спокою (без вигинання назад або нахилу). Коли зап'ястя знаходиться в цьому положенні, капральний канал зберігає найбільший об'єм, тому для нерва є достатньо простору всередині каналу. Бандаж допомагає зняти відчуття оніміння і болю, що відчуваються вночі, він не дозволяє кисті згинатися під час сну. Бандаж на зап'ясті можна носити і протягом дня, щоб послабити симптоми і забезпечити спокій тканин в зап'ястному каналі.

Медикаментозне лікування

Протизапальні лікарські препарати також можуть допомогти зняти набряк і послабити симптоми СКК. Ці ліки включають поширені лікарські засоби, що продаються без рецепту, такі як ібупрофен і аспірин. Деякі дослідження продемонстрували, що високі дози вітаміну B-6 допомагають послабити симптоми. Деякі різновиди фізичних вправ також допомагають запобігти або, принаймні, контролювати симптоми СКК.

Якщо ці прості заходи не допоможуть контролювати симптоми, слід розглянути можливість ін'єкції кортизону в карпальний канал. Цей препарат використовується для зняття набряку в каналі, він може тимчасово послабити симптоми. Кортизон може допомогти лікарю при постановці діагнозу. Якщо пацієнт не відчуває навіть тимчасового полегшення після ін'єкції, це може вказувати на наявність іншого захворювання, що викликає ці симптоми. Якщо симптоми зникнуть після ін'єкції, ймовірно, вони виникли через патологію в зап'ястному каналі. Деякі лікарі вважають, що в цьому випадку показана операція перерізки поперечної зв'язки зап'ястя.

Фізіотерапія

Лікар може порадити вам звернутися до фізіотерапевта або до фахівця з гігієни праці. Основна мета лікування - зменшити вплив або позбавитися від причини підвищення тиску в зап'ястному каналі. Фізіотерапевт може перевірити ваше робоче місце і спосіб виконання вами робочих завдань. Він може запропонувати, як краще розташовувати своє тіло і в якому положенні тримати зап'ястя, порадити комплекс фізичних вправ і підказати, як уникнути подібних проблем у майбутньому.

Хірургічне лікування

Якщо спроби контролювати симптоми не вдалися, пацієнту може бути запропонована операція по зниженню тиску на серединний нерв. Розроблено кілька різних операцій зі зменшення тиску на серединний нерв. Після них поліпшується кровопостачання нерва, більшість пацієнтів відчувають полегшення. Однак, якщо нерв здавлюється протягом тривалого часу, він може ущільнитися і на ньому може з'явитися рубець, що сповільнить відновлення після операції.

Найпоширенішою операцією є відкрита операція. Відкрита операція може бути проведена із застосуванням місцевого анестетика. Він блокує нерви, розташовані тільки в певній частині тіла. На долоні руки виконується невеликий розріз, зазвичай менше 5 см у довжину. У деяких випадках злегка подовжений розріз проводиться в сторону передпліччя. Розріз дозволяє побачити фасцію долоні. Це пласт сполучної тканини на долоні, розташований прямо під шкірою. Лікар розрізає цю оболонку і відкриває поперечну зв'язку зап'ястя. Побачивши поперечну зв'язку зап'ястя, хірург розрізає її скальпелем або ножицями.

Після розтину поперечної зв'язки зап'ястя хірург зшиває тільки шкіру, залишаючи вільні кінці поперечної зв'язки зап'ястя не зшитими. Вільні кінці зв’язки розходяться, що зменшує тиск на серединний нерв. З часом простір між двома кінцями зв'язки заповниться рубцевою тканиною.

Після того, як буде зашита шкіра, кисть бинтують ватно-марлевою пов'язкою. Ця операція зазвичай виконується амбулаторно, тобто ви зможете залишити лікарню в той же день.

Міжнародний центр нейрохірургії був першою клінікою в Україні, яка популяризувала цю операцію. Методика виконання цієї операції запозичена в Лондоні.

 

Реабілітація

Якщо консервативне лікування пройшло успішно, ви відчуєте поліпшення через 4-6 тижнів. Можливо, вам доведеться продовжувати носити шину на зап'ясті вночі, щоб контролювати симптоми і не дозволяти зап'ястку згинатися під час сну. Намагайтеся виконувати рухи при правильному положенні тіла і зап'ястя. Обмежуйте ті види діяльності, які вимагають повторюваних рухів, вібрації в кисті руки.

Якщо була проведена операція, відновлення займе більше часу. Після операції больові відчуття будуть знижені, настане полегшення, але можливе відчуття болю в місці розрізу протягом декількох місяців. Шви будуть зняті протягом 10-14 днів після операції.

Можливо, вам доведеться відвідувати фізіотерапевта або спеціаліста з гігієни праці протягом 6-8 тижнів, повне відновлення може настати через кілька місяців. Ви почнете виконувати активні рухи кистями рук і різноманітні фізичні вправи. Фізіотерапевти використовують обгортання з льодом, масаж м'яких тканин і вправи на розтяжку, щоб допомогти вам у виконанні певних рухів.

У міру поліпшення самопочуття, фізіотерапевт призначить вправи, що допомагають зміцненню та стабілізації м'язів та суглобів кисті руки. Додаткові вправи допомагають поліпшити моторику і вправність. Фізіотерапевт допоможе знайти спосіб виконання ваших завдань, що не потребують занадто великого навантаження на кисть і зап'ястя. До завершення курсу занять фізіотерапевт навчить вас, як уникнути таких проблем у майбутньому.

Тематичні статті

Зони болю та оніміння при карпальному синдромі
Кисть

Карпальний синдром

Карпальний синдром

Операція при синдромі карпального каналу