UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоПухлина головного мозку

Пухлина головного мозку

Синоніми захворювання: пухлина голови, пухлина мозку, рак мозку.

 

Вcтуп

Існує безліч різновидів пухлин головного мозку. Деякі пухлини є доброякісними, а деякі злоякісними. Пухлина може розпочати свій розвиток в тканинах головного мозку (первинні пухлини головного мозку) або злоякісний ріст може початися в інших органах організму і поширитися в мозок (вторинні, метастатичні пухлини головного мозку).

Кількість пухлин головного мозку, що діагностуються щороку, зростає протягом останніх десятиліть. Але причини цього не відомі.

 

Симптоми

Ознаки і симптоми пухлини головного мозку різноманітні. Вони залежать від розміру пухлини, її локалізації та швидкості росту.

Загальні ознаки і симптоми, що викликаються пухлиною головного мозку, можуть включати:

  • Головний біль або зміни у звичайній картині головного болю;
  • Головний боль з часом стає більш частим і сильним, посилюється в лежачому положенні або після сну;
  • Незрозумілі напади нудоти або блювоти;
  • Проблеми із зором, розфокусований зір, двоїння або втрата периферичного зору;
  • Поступова втрата дотику або відчуттів і/або слабкість в руці або нозі;
  • Труднощі при утриманні рівноваги;
  • Порушення мови;
  • Труднощі при виконанні повсякденних справ;
  • Зміни особистості або поведінки;
  • Судоми, зокрема в пацієнтів, у яких раніше вони не спостерігалися;
  • Порушення слуху;
  • Гормональні (ендокринні) розлади;
  • Сплутаність свідомості, сонливість, оглушення, сопор, мозкова кома.

 

Причини

Первинні пухлини головного мозку починають свій ріст в тканинах головного мозку або в суміжних ділянках, наприклад, в оболонках головного мозку, черепно-мозкових нервах, гіпофізі або шишковидному тілі. Первинні пухлини головного мозку починають розвиватися, коли нормальні клітини стикаються з помилками (мутаціями) в ДНК. Ці мутації призводять до того, що клітини починають ділитися і рости з підвищеною швидкістю і продовжують існувати навіть тоді, коли здорові клітини повинні були б загинути. Це призводить до розвитку новоутворення патологічних клітин, що формують пухлину.

Первинні пухлини головного мозку менш поширене явище, ніж вторинні пухлини головного мозку, при яких пухлинний ріст починається в іншому органі організму і поширюється на мозок. Існує багато різновидів первинних пухлин головного мозку. Класифікація первинних пухлин базується на типі тканин, з яких виходить сама пухлина.

Наприклад:

  • Невринома слухового нерва (шваннома);
  • Астроцитома;
  • Гліома та гліобластома;
  • Епендимома;
  • Епендимобластома;
  • Медулобластома;
  • Менінгіома;
  • Нейробластома;
  • Олігодендрогліома;
  • Пінеобластома.

Вторинні пухлини головного мозку

Вторинні (метастатичні) пухлини головного мозку - це пухлини, що виникають внаслідок злоякісного процесу, який починає свій розвиток в будь-якому органі організму, а потім поширюється (метастазує) в головний мозок. У деяких випадках рак виникає задовго до того, як виявляється пухлина головного мозку. В інших випадках пухлина головного мозку - це перша ознака раку, який почав розвиватися в будь-якому іншому органі організму.

Вторинні пухлини головного мозку є більш поширеним явищем, ніж первинні пухлини головного мозку.

Будь-який різновид злоякісної пухлини може метастазувати в головний мозок, але найпоширеніші види такі:

  • Рак молочної залози;
  • Рак товстої кишки;
  • Рак нирки;
  • Рак легень;
  • Меланома;
  • Саркома.

 

Фактори ризику

Хоча лікарі не впевнені в тому, що викликає генетичні мутації, які можуть призвести до розвитку первинних пухлин головного мозку, вони виявили фактори, які можуть підвищити ризик виникнення пухлини головного мозку. До факторів ризику відносяться:

Вік. Ризик виникнення пухлини головного мозку зростає з віком. Більшість пухлин головного мозку виникає у людей від 45 років і старше. Однак пухлина головного мозку може з'явитися в будь-якому віці. А деякі пухлини головного мозку, такі як медулобластома та доброякісна астроцитома мозочка, розвиваються головним чином у дітей.

Схильність до впливу радіації. Особи, схильні до дії іонізуючої радіації, мають підвищений ризик розвитку пухлин головного мозку. До прикладів іонізуючої радіації відноситься променева терапія, яка використовується для лікування раку і опромінення, викликане впливом атомних бомб чи техногенних катастроф з радіоактивним випромінюванням. Більш поширені форми радіації, такі як електромагнітні поля від ліній високої напруги і радіовипромінювання від мобільних телефонів і мікрохвильових печей, однак не доведено їх зв’язку з виникненням пухлин головного мозку.

Схильність до впливу хімічних речовин на робочому місці. Особи, що працюють на певних підприємствах, перебувають у групі підвищеного ризику розвитку пухлин головного мозку, можливо внаслідок контакту з хімічними речовинами, дії яких вони піддаються на робочому місці. Дослідження не завжди підтверджують цю інформацію, але існують деякі факти підвищеного ризику розвитку пухлин головного мозку на підприємствах певних галузей, включаючи сільське господарство, електротехнічну промисловість, охорону здоров'я і нафтопереробну промисловість.

Сімейний анамнез пухлин головного мозку. Невелика частина пухлин головного мозку виникає у людей, що мають сімейний анамнез пухлин головного мозку або сімейний анамнез генетичних синдромів, що підвищують ризик розвитку пухлин головного мозку.

 

Коли слід звертатися до лікаря

Якщо у вас спостерігається один або більше ознак і симптомів пухлини головного мозку, вам необхідно звернутися до лікаря. Це може бути посилення нападів головного болю, що має особливо важкий характер, виникає в одному й тому ж місці або супроводжуються нудотою, блювотою, розфокусованим зором або двоїнням в очах.

 

Обстеження і постановка діагнозу

Якщо є підозра на розвиток пухлини головного мозку, лікар рекомендує вам пройти діагностичні процедури, наприклад:

Неврологічне обстеження. Неврологічне обстеження може включати серед іншого перевірку гостроти зору, слуху, рівноваги, координації і рефлексів. Проблеми, що виникли в тій чи іншій області, можуть підказати, які частини головного мозку піддаються дії пухлини.

Методи візуалізації. Магнітно-резонансна томографія (МРТ) зазвичай застосовується для постановки діагнозу при пухлинах головного мозку. Під час МРТ використовуються магнітні поля і радіохвилі, які генерують зображення головного мозку. У деяких випадках у вену руки вводиться контрастна речовина до початку проведення МРТ. Кілька спеціальних зображень МРТ можуть допомогти лікарю оцінити ситуацію і призначити план лікування. Це може бути проведення функціональної МРТ, перфузійної МРТ та магнітно-резонансної спектроскопії.

Тести для виявлення пухлини, що виникла в інших органах. Якщо передбачається, що пухлина головного мозку може виникнути внаслідок раку, що поширюється з іншої частини організму, лікар може порекомендувати обстеження для визначення місця виникнення первинної пухлини. Як приклад, це може бути рентгенографія грудної клітки для виявлення ознак раку легенів.

Забір та аналіз зразків патологічної тканини (біопсія). Біопсія може бути проведена як частина операції з видалення пухлини головного мозку або біопсію можуть проводити із застосуванням голки. Стереотаксична пункційна біопсія може бути виконана для пухлин у важкодоступних або дуже чутливих зонах головного мозку, які можуть бути пошкоджені при проведенні більш обширної операції. При біопсії нейрохірург просвердлює в черепі невеликий фрезьовий отвір. Потім через цей отвір вводиться вузька довга голка. За допомогою цієї голки проводиться забір зразка тканини, часто проведення цієї процедури здійснюється під навігаційним контролем.

Взятий зразок потім аналізується під мікроскопом для визначення його доброякісності або злоякісності. Ця інформація допомагає при проведенні лікування.

 

Ускладнення

Пухлина головного мозку може викликати ускладнення, в залежності від області ураження головного мозку.

До ускладнень можуть належати:

Слабкість. Пухлина головного мозку може зруйнувати будь-яку частину мозку. Але якщо уражена частина головного мозку контролює силу чи рухи руки або ноги, це може викликати слабкість в даному органі. Слабкість, спричинена пухлиною головного мозку, може бути дуже схожа на слабкість, викликану інсультом.

Зміни гостроти зору. Пухлина головного мозку, що вражає зорові нерви або ту частину головного мозку, яка обробляє візуальну інформацію (зорова зона кори), може спричинити виникнення проблем із зором, наприклад, двоїння в очах або зменшене поле зору.

Головний біль. Пухлина головного мозку, що викликає підвищений тиск в головному мозку, може стати причиною головного болю. Це може бути сильний головний біль, який супроводжується нудотою і блювотою. Головний біль може бути викликаний самою пухлиною або бути наслідком скупчення рідини в головному мозку (гідроцефалія).

Зміни особистості. Пухлини в деяких ділянках головного мозку можуть викликати зміни характеру або зміни у поведінці.

Втрата слуху. Пухлини головного мозку, що впливають на слухові нерви, особливо невриноми слухового нерва, можуть викликати втрату слуху вуха з боку ураженої частини головного мозку.

Судоми. Пухлина головного мозку може викликати подразнення головного мозку, що може призвести до судом.

Мозкова кома є фінальним ускладненням пухлин головного мозку , що призводить до смерті.

 

Лікування

Лікування пухлини головного мозку залежить від типу, розміру та локалізації пухлини, а також від загального стану здоров'я пацієнта. Лікар може призначити таке лікування, яке буде відповідати ситуації конкретного пацієнта.

Операція

Якщо пухлина головного мозку розташована в місці, доступному для проведення операції, хірург постарається видалити всю пухлину настільки, наскільки це можливо. У деяких випадках пухлини є невеликими за розміром і їх можна легко відокремити від навколишньої тканини, що робить виправданою операцію з повного видалення пухлини. В інших випадках пухлини розташовані близько чутливих зон в головному мозку, що робить операцію ризикованою. У таких випадках лікар може спробувати видалити пухлину настільки, наскільки це безпечно. Видалення навіть частини пухлини головного мозку може допомогти послабити ознаки та симптоми захворювання. У деяких випадках виконується лише невелика біопсія для підтвердження діагнозу.

Операція з видалення пухлини головного мозку має певний ризик, наприклад ризик розвитку інфекції і кровотечі. Інші види ризику можуть залежати від тієї зони головного мозку, в якій розташована пухлина. Наприклад, операція на пухлині, розташованій біля очних нервів, може нести ризик втрати зору.

Операції при пухлинах головного мозку проводять під операційним мікроскопом та із застосуванням навігаційного контролю, сучасного анестезіологічного забезпечення й ультразвукового аспіратора.

Променева терапія

Променева терапія використовує промені високоенергічних частинок, наприклад рентгенівські промені, для знищення клітин пухлини. Променева терапія може проводитися з апарату, розміщеного поза тілом пацієнта (дистанційна променева терапія) або в деяких випадках джерело випромінювання розміщене в організмі пацієнта поруч з пухлиною головного мозку (близькофокусна променева терапія).

Дистанційна променева терапія може фокусуватися тільки на ділянки головного мозку, де розташована пухлина або ж вона може впливати на весь головний мозок (опромінення всього мозку). Опромінення всього мозку іноді використовується після операції, щоб вбити пухлинні клітини, які можливо не були видалені. Опромінення всього мозку може використовуватися як варіант лікування за наявності декількох неоперабельних пухлин головного мозку. Опромінення всього мозку часто застосовується в ситуаціях, коли метастази раку поширилися в головний мозок.

Побічні ефекти променевої терапії залежать від типу терапії та дози отриманого опромінення. Звичайно може з'явитися відчуття втоми, головний біль, слабкість та подразнення шкіри голови.

Нині традиційні методи дистанційної променевої терапії замінюються новими методами, такими як: гама-ніж, лінійний прискорювач, кібер-ніж.

Хіміотерапія

При хіміотерапії застосовуються лікарські препарати, що вбивають клітини пухлини. Препарати для хіміотерапії можна приймати перорально або їх вводять у вену (внутрішньовенне введення), таким чином вони проходять по всьому організму. Препарати для хіміотерапії також можуть вводитися в хребет, таким чином лікування впливає тільки на центральну нервову систему пацієнта.

Існує ще один вид хіміотерапії, коли препарат вводиться під час операції. Під час видалення всієї або частини пухлини головного мозку, хірург може ввести одну чи кілька дископодібних капсул у вільний простір, що залишився після пухлини. Ці капсули повільно вивільняють хіміотерапевтичний препарат протягом наступних кількох днів.

Побічні ефекти хіміотерапії залежать від типу і дози прийнятого препарату. Системна хіміотерапія може викликати нудоту, блювоту і випадання волосся.

 

Реабілітація після курсу лікування

Реабілітація може бути необхідною частиною відновлення, оскільки пухлини головного мозку можуть розвиватися в тих ділянках мозку, які контролюють моторику, мову, зір і мислення. Іноді головний мозок може сам відновитися після травми або процесу лікування пухлини головного мозку, але це потребує часу і терпіння.

Реабілітація когнітивних функцій може допомогти впоратися з втратою або відновити втрачені когнітивні здібності.

Фізіотерапія може допомогти відновити втрачені рухові навички або м'язову силу.

Відновлення працездатності може допомогти пацієнтові повернутися до роботи після лікування пухлини головного мозку або іншого захворювання.

Астроцитома
Епендимома
Менінгіома
Невринома слухового нерва
Пухлина гіпофіза
Аденома гіпофіза МРТ
Астроцитома МРТ
Гліобластома МРТ
Епендимома МРТ
Менінгіома МРТ
Метастази раку легень МРТ
Невринома слухового нерва МРТ
Олігодендрогліома МРТ