UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоАномалії розвитку хребта та спинного мозку

Аномалії розвитку хребта

Напівхребці (клиновидні хребці) - вроджена патологія, при якій розвивається тільки половина хребця, що веде до викривлення хребта.

Патологія, котра не підлягає консервативному лікуванню. Напівхребці потребують хірургічного видалення у віці 3-5 років; це забезпечує уникнення формування сколіозу. Якщо напівхребці не видалено, то операція можлива у підлітковому віці за принципами операції Котреля-Дюбуссе-Ленке.

Сегментований хребцевий стержень (неповний блок хребців) формується при частковому злитті бокових частин кількох хребців. Патологія веде до неминучої деформації хребта, котру можна попередити операціями вживлення „ростучої” металевої конструкції до періоду статевого дозрівання. Лікування корсетами неефективне.

Повний блок хребців, як правило, не веде до розвитку деформації хребта, але у зрілому віці веде до дегенеративних змін у сусідніх міжхребцевих дисках.

Ахондроплазія хребта веде до розвитку стенозу каналу хребта, що часто потребує хірургічної корекції.

Синостози ребер (зростання ребер) часто ведуть до розвитку деформації хребта, що інколи потребує видалення синостозу або корекції викривлення хребта.

Вроджений кіфоз (хвороба Шоермана – Мау) викликаний розташуванням поряд клиновидних хребців в грудному відділі хребта, що приводить до формування вертебрального кіфозу. Хвороба потребує хірургічної корекції при вираженому порушенні постави з наявністю горба.

Spina bifida - патологія розвитку хребта, що часто поєднується з грижею оболонок спинного мозку, які вибухають через дефект хребців. Ця патологія часто супроводжується дисплазією (недорозвитком) спинного мозку. Захворювання виникає ще на 3 - 4-му тижні внутрішньоутробного розвитку та представляє собою неповне закриття нервової трубки. Крім того, хребці над відкритою частиною спинного мозку сформовані не повністю.

Дізнатися більше про Spina Bifida.


Напівхребці

Напівхребець
Напівхребець
Напівхребець

Патологічне зрощення хребців

Види патологічного
зрощення хребців
Повний блок
хребців шиї
Зрощення хребців
попереку