UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоДегенеративні захворювання хребта - спондилолістез

Cпондилолістез

Синоніми захворювання: зміщення хребців.

 

Вступ

Спондилолістез - це захворювання хребта, при якому один з хребців зміщується вперед або назад по відношенню до інших хребців. Антеролістез - це зміщення хребця вперед, а ретролістез - це зміщення хребця назад по відношенню до іншого хребця. Спондилолістез може привести до деформації хребта, а також до звуження каналу хребта (стеноз центральної частини каналу хребта) або до здавлення корінців нервів, що виходять з міжхребцевих отворів (форамінальний стеноз).

 

Симптоми

Найбільш поширений симптом спондилолістезу - це біль у нижній частині спини. Він посилюється після вправ, особливо при розтягу поперекового відділу хребта. До інших симптомів відносяться: напруженість підколінного сухожилля і зниження амплітуди рухів нижньої частини спини. У деяких пацієнтів може з'явитися біль, оніміння, поколювання або слабкість в ногах внаслідок здавлювання нерва. Сильне здавлювання нервів може викликати втрату контролю над роботою кишечнику або сечового міхура або ж викликати синдром кінського хвоста.

 

Ускладнення

Ускладнення спондилолістезу включають хронічний біль у нижній частині спини або ногах, а також оніміння, поколювання або слабкість в ногах. Сильне здавлювання нерва може викликати проблеми з роботою кишечника і сечового міхура, але це зустрічається рідше.

 

Причини

Існує п'ять основних різновидів поперекового спондилолістезу:

1. Диспластичний спондилолістез. Диспластичний спондилолістез розвивається за наявності дефекту (вад розвитку) в хребці. Цей дефект дозволяє хребцям зміщуватися вперед. Це вроджене захворювання.

2. Істмічний спондилолістез (Спонділоліз). При істмічному сподилолістезі виявляється дефект в частині хребця, що називається міжсуглобовою поверхнею. Якщо виявлений дефект не має зміщення, діагноз пацієнта - спонділоліз. Істмічний спондилолістез може бути викликаний повторною травмою, він поширений серед спортсменів, які виконують рухи з перерозтягуванням, - гімнастів, гравців у регбі та інші подібні види спорту.

3. Дегенеративний спондилолістез. Дегенеративний спондилолістез розвивається через артритичні зміни у суглобах хребців внаслідок дегенерації хряща. Дегенеративний спондилолістез поширений серед літніх пацієнтів.

4. Травматичний спондилолістез. Травматичний спондилолістез виникає внаслідок прямої травми або ушкодження хребців. Це захворювання може бути викликане переломом ніжки, пластинки дуги хребця або суглоба, що змушує передню частину хребця зміститися вперед по відношенню до задньої частини хребця.

5. Патологічний спондилолістез. Причиною патологічного спондилолістезу є дефект в кістці, що викликається, наприклад, пухлиною.

 

Фактори ризику

До факторів ризику спондилолістезу належать наявність спинальних захворювань у родичів, повторна травма або перерозтягання нижньої частини спини, поперекового відділу хребта. Спортсмени, наприклад, гімнасти, важкоатлети, гравці в регбі, на чиї хребти впливають великі сили під час розтягування, опиняються в групі підвищеного ризику розвитку істмічного спондилолістезу.

 

Діагностика

У більшості випадків при огляді пацієнта побачити видимі ознаки спондилолістезу неможливо. Пацієнти зазвичай скаржаться на біль у спині і періодичний біль в ногах. Спондилолістез найчастіше викликає м'язеві спазми або напруженість підколінних сухожиль.

Спондилолістез легко виявляється при використанні оглядових рентгенограм. Бічна рентгенограма покаже, чи змістився один з хребців вперед по відношенню до прилеглого хребця. Спондилолістез поділяється на ступені, у відповідності з відсотком ступеня зміщення хребця по відношенню до сусіднього хребця.

Ступінь I - зсув до 25%.
Ступінь II - зсув від 26% до 50%.
Ступінь III - зсув від 51% до 75%.
Ступінь IV - зсув від 76% до 100%.
Ступінь V розвивається, коли хребець повністю відокремлюється від сусіднього хребця (спонділоптоз).

Якщо пацієнт скаржиться на біль, оніміння, поколювання або слабкість в ногах, можуть бути проведені додаткові обстеження. Ці симптоми можуть бути викликані стенозом або звуженням міжхребцевих отворів, через які виходять корінці спинальних нервів. КТ або МРТ можуть допомогти виявити здавлювання нервів, викликане спондилолістезом. Це важливо для визначення варіантів лікування спондилолістезу, що буде описано нижче.

 

Лікування

Первинне лікування спондилолістезу є консервативним, воно грунтується на симптомах.

  • Короткий період спокою або уникнення таких видів активності, як підняття важких предметів і нахили тіла, заняття спортом, можуть полегшити симптоми.
  • Фізіотерапія може допомогти знизити амплітуду рухів поперекового відділу хребта та підколінних сухожиль, а також зміцнити м'язи черевного пресу.
  • Протизапальні лікарські препарати можуть допомогти знизити біль, зменшивши запалення м'язів і нервів.
  • Пацієнти, що страждають від болю, оніміння і поколювання, можуть полегшити ці симптоми шляхом епідуральної ін'єкції стероїду (кортизону).
  • Пацієнти, що страждають від істмічного спондилолістезу, можуть носити корсет, який попереджає перерозтягання. Він фіксує поперековий відділ хребта, стягуючи дві частини кістки в місці дефекту, що полегшує процес одужання.

Для тих пацієнтів, кому не допомогло консервативне лікування, може бути запропоноване проведення операції. Тип операції вибирається в залежності від типу спондилолістезу. Пацієнтам з істмічним спондилолістезом може допомогти відновлення дефектної частини хребця або відновлення міжсуглобової частини. При цьому буде видалена будь-яка рубцева тканина з місця дефекту, а в цю ділянку поміщений кістковий трансплантат після установки гвинтів.

При наявності симптомів радикуліту нервових корінців нервів ніг, операція може включати декомпресію для створення більшого простору для нервових корінців, що виходять.

Новий підхід у лікуванні спондилолістезу полягає в тому, що зміщені хребці з'єднуються між собою спеціальними гвинтами і кріпляться до металевої конструкції подібно до тієї, яка застосовується при сколіозах та інших викривленнях хребта.

У деяких випадках хребці зміщуються назад в нормальне положення до проведення їх з'єднання, в інших випадках хребці з'єднують між собою в такому положенні, як вони знаходяться після зсуву. Існує невеликий ризик ураження нерва при переміщенні хребця назад в нормальне положення.

 

Профілактика

Спондилолістез неможливо попередити повністю. Відомо, що деякі види активної діяльності, такі як, гімнастика, важка атлетика і футбол збільшують навантаження на хребці і підвищують ризик розвитку спондилолістезу.

 

Прогноз

Прогноз для життя пацієнтів при сподилолістезі хороший. У більшості випадків хворі добре реагують на консервативне лікування. Тим, у кого продовжують розвиватися важкі симптоми, може допомогти операція. Вона пом'якшить симптоми в ногах, створивши більше простору для нервових корінців. Біль у спині можна полегшити шляхом зрощення хребців в області попереку.

Анатомія хребта
Спондилолістез
Спондилолістез
Оперативне лікування спондилолістезу
Оперативне лікування спондилолістезу
Оперативне лікування спондилолістезу