UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоОстеопороз

Остеопороз

 

Визначення

Остеопороз, що дослівно перекладається як "пористі кістки", - це захворювання при якому кістки втрачають міцність і стають крихкими, інколи настільки крихкими, що найменше падіння, удар або навіть різкий рух чи кашель можуть призвести до їхнього перелому. У більшості випадків міцність кістки залежить від рівня кальцію та інших мінералів.

Найбільш поширеними проявами остеопорозу є переломи кісток хребта, стегна та зап'ястя. Хоча остеопороз вважається більше жіночим захворюванням, чоловіків він може вражати також.

Варто зауважити, що ніколи не занадто пізно або занадто рано вживати заходи щодо остеопорозу. Саме активна профілактика цього захворювання допоможе зберегти кістки сильними і здоровими протягом усього життя.

 

Симптоми

На ранніх стадіях втрати кісткової маси, як правило, людина не відчуває болю або інших симптомів. Але, як тільки рівень щільності кістки опуститься до стадії остеопорозу, виявляються такі симптоми, як:

  • Біль у спині, який може бути сильним через перелом хребців
  • Зменшення зросту людини з часом
  • Порушення осанки
  • Переломи хребців, зап'ястя, стегнової або іншої кістки

 

Причини

Вчені достовірно не знають, чому виникає остеопороз, але вони знають напевне, що порушується нормальний процес ремоделювання (відновлення) кісткової тканини.

Тканини ваших кісток постійно оновлюються, старі клітини розсмоктуються і заміщуються новими. Цей процес називається ремоделюванням кісткової тканини. В дитячому і молодому віці ваші кістки ремоделюються швидше, ніж розсмоктуються старі клітини в них, тому кістки збільшуються, ви ростете, збільшується ваша кісткова маса. Пік наростання кісткової маси припадає на 25 – 30 років. Після цього процес ремоделювання кісток триває, але з меншою швидкістю, тому поступово кісткова маса зменшується.

Розвиток остеопорозу залежить від того, скільки кісткової маси ви набрали до 25 – 30 років і наскільки швидко після цього ви її втрачаєте. Чим вищий пік кісткової маси ви набрали, тим менш імовірно, що у ваш розвинеться остеопороз.

Міцність кісток залежить від їх розміру і щільності, щільність кісткової тканини залежить від кількості кальцію, фосфору та інших мінералів. Коли ваші кістки містять менше мінералів, ніж у нормі, вони менш міцні.

Інші фактори, такі як рівень гормонів, також впливають на щільність кісткової тканини. У жінок, коли рівень естрогену під час менопаузи падає, різко збільшується втрата кісткової маси. У чоловіків втрату кісткової маси може викликати низький рівень естрогену і тестостерону.

 

Фактори ризику

Ряд чинників може збільшити ймовірність розвитку остеопороз, на одні з них можна вплинути, на інші – ні.

До факторів ризику, на які можна вплинути належать:

  • Недостатнє споживання кальцію. Споживання кальцію протягом життя відіграє важливу роль у розвитку остеопорозу. Недостатнє споживання кальцію сприяє зниженню щільності кісток, втраті кісткової маси і підвищенню ризику переломів.
  • Вживання тютюну. Достовірно відомо, що паління сприяє втраті кістками міцності.
  • Неправильне харчування. Жінки і чоловіки з анорексією (відсутність апетиту) або булемією (надмірний апетит) піддаються більш високому ризику розвитку остеопорозу.
  • Сидячий спосіб життя. Люди, які проводять багато часу сидячи, мають більш високий ризик розвитку остеопорозу, ніж їхні більш активні колеги. Будь-які вправи з навантаженням корисні для кісток, але особливо корисними є ходьба, біг, стрибки, танці і важка атлетика. Варто зауважити, що плавання, не зважаючи на свою корисність, в меншій мірі сприяє профілактиці остеопорозу, оскільки у воді осьове навантаження на кістки практично відсутнє.
  • Надмірне споживання алкоголю. Регулярне вживання більше двох порцій алкогольних напоїв у день підвищує ризик розвитку остеопорозу. Можливою причиною цього є те, що алкоголь зменшує здатність організму засвоювати кальцій.
  • Лікування кортикостероїдами. Тривалий прийом кортикостероїдних препаратів, таких як преднізолон, гідрокортизон, дексаметазон, завдає шкоди кісткам. Ці препарати є основою для лікування хронічних захворювань, таких як бронхіальна астма, ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, тому ви не можете припинити їх прийом, щоб зменшити ризик розвитку остеопорозу. Але, якщо ви приймаєте ці ліки на протязі тривалого часу, ваш лікар повинен контролювати щільність ваших кісток і рекомендувати препарати для запобігання втрати кісткової маси.
  • Інші ліки. Тривалий прийом інгібіторів ароматази для лікування раку молочної залози, антидепресантів, таких як селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну, метотрексату для медикаментозного лікування раку, інгібіторів протонної помпи (ІПП) і антацидів, що містять алюміній, пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку остеопорозу.

Фактори ризику, на які не можна вплинути:

  • Жіноча стать. Переломи, спричинені остеопорозом, майже в два рази частіше зустрічаються у жінок, ніж у чоловіків.
  • Вік. З віком підвищується ризик розвитку остеопорозу.
  • Сімейний анамнез. Наявність в роду осіб, що хворіли/хворіють остеопорозом підвищує ризик розвитку цього захворювання.
  • Тілобудова. Чоловіки та жінки астенічної статури з надто низькою масою тіла (індекс маси тіла 19 і менше), як правило, мають більш високий ризик, тому що у них від природи кісткова маса менша.
  • Рівень гормонів щитоподібної залози. Занадто високі рівні гормонів щитоподібної залози також можуть призвести до надмірної втрати кісткової маси. Це може статися при надмірній активності залози (гіпертиреоз) або при прийнятті надлишкової кількості гормонів для лікування недостатності щитоподібної залози (гіпотиреоз).
  • Захворювання та медичні процедури, які впливають на здоров'я кісток. Хірургічні операції на шлунку (гастректомія) та операції для зменшення ваги можуть вплинути на здатність вашого організму поглинати кальцій.

Серед захворювань спричинити розвиток остеопорозу можуть хвороба Крона, целіакія, синдром Кушинга.

 

Коли слід звертатися до лікаря

Оскільки на ранніх стадіях розвитку остеопороз рідко викликає будь - які скарги та симптоми, ми рекомендуємо проводити тест на визначення кісткової щільності (денситометрію) наступним групам населення:

  • Жінкам після 65 років та чоловікам після 70 років, незалежно від наявності факторів ризику
  • Жінкам після менопаузи, якщо у них присутній хоча б один фактор ризику розвитку остеопорозу
  • Чоловікам у віці від 50 до 70 років при наявності хоча б одного фактору ризику остеопорозу
  • Особам після 50 років, у яких в анамнезі є перелом кісток
  • Особам, що приймають глюкокортикоїди (преднізолон), інгібітори ароматази або інші ліки, що впливають на розвиток остеопорозу
  • Жінкам після менопаузи, які нещодавно припинили гормональну терапію
  • Жінкам з ранньою менопаузою

 

Ускладнення

Переломи є найбільш частими і серйозними ускладненнями остеопорозу. Найчастіше вони зустрічаються у хребті або стегні (кістках, які безпосередньо підтримують масу вашого тіла). Причиною перелому стегна найчастіше є падіння. Методом вибору при лікуванні перелому стегна є операція. І хоча більшість людей добре переносять сучасне хірургічне лікування, перелом стегна може призвести до інвалідності і навіть смерті від післяопераційних ускладнень, особливо це стосується літніх людей. Перелом зап’ястя при падінні зустрічається також досить часто.

Що стосується перелому хребта, то у деяких випадках він може статися навіть, якщо ви не падали і не отримали травму. Хребці (кістки, з яких складається хребет) можуть стати настільки крихкими, що починають стискатися і ламатися під вагою тіла людини. Розвиваються так звані компресійні переломи, що можуть викликати сильний біль і вимагають тривалого лікування та відновлення. Якщо компресійних переломів багато, то це може відобразитися на вашому зрості та осанці.

 

Діагностика

Для діагностики остеопорозу у наш час найбільш широко використовується вимірювання щільності кісткової тканини.

Рентгенівська остеоденситометрія

Рентгенівська остеоденситометрія є одним з найкращих обстежень для діагностики та скринінгу остеопорозу. Ця процедура є достатньо швидкою, простою та дає точні результати. Вона вимірює щільність кісток хребта, стегна і зап'ястя – кісток, де найбільш імовірно може виникнути остеопороз. Метод заснований на тому, що кістки з меншою щільністю краще пропускають рентгенівське випромінювання, ніж кістки з нормальною щільністю.

Інші обстеження, які можуть виміряти щільність кісткової тканини:

  • Ультразвук (Ультразвукова остеоденситометрія)
  • Комп'ютерна томографія (КТ)

 

Лікування

Лікарські препарати

Існують лікарські препарати, які допомагають сповільнити і підтримувати рівень кісткової маси. Серед них:

  • Бісфосфонати. Дія цих препаратів багато в чому схожа на дію естрогену, вона полягає у підтримці рівня кісткової маси і навіть збільшенні її рівня, що значно знижує ризик виникнення переломів. До бісфосфонатів належать наступні препарати: алендронова кислота (фосамакс, остеотаб), різедронова кислота (актонель), ібандронова кислота (бонвіва), золедронова кислота (зомета, акласта).

    Бісфосфонати також використовуються для запобігання остеопорозу у людей, які отримують довготривале лікування стероїдними препаратами при таких захворюваннях, як бронхіальна астма, остеоартрит.

    Побічні ефекти, які можуть бути досить серйозними, включають нудоту, біль у животі, утруднене ковтання і ризик виникнення запального процесу стравоходу, аж до його виразки. Бісфосфонати, що приймаються один раз на тиждень або на місяць, мають менше подібних побічних ефектів. Якщо таблетовані бісфосфонати спричиняють надто багато побічних ефектів, ваш лікар може рекомендувати вам періодичні внутрішньовенні ін’єкції цих препаратів.

    Відома інформація про інші серйозні побічні ефекти при прийомі бісфосфонатів, серед них остеонекроз щелепи, порушення ритму серця та порушення зору. Обговоріть потенційні ризики та переваги прийому цих препаратів з лікарем, а також повідомте вашому стоматологу про прийом даної групи препаратів.

  • Ралоксіфен (Евіста). Цей препарат належить до класу селективних модуляторів естрогенових рецепторів. Ралоксіф імітує благотворний вплив естрогену на щільність кісткової тканини у жінок в постменопаузі без будь-яких ризиків, пов'язаних з естрогенами, наприклад, ризик раку шийки матки і, можливо, раку молочної залози. Нічна пітливість є загальним побічним ефектом від прийому ралоксіфену. Протипоказом до прийому цього препарату є також тромбози в анамнезі. Не рекомендується використання ралоксіфену у чоловіків.
  • Кальцитонін. Гормон, що виробляється щитоподібною залозою, знижує резорбцію кісткової тканини і може сповільнити втрату кісткової маси. В ряді випадків він попереджує переломи хребта і навіть може забезпечити деяке зниження болю при компресійних переломах. Кальцитонін зазвичай вводиться у вигляді назального спрею і може викликати у деяких пацієнтів подразнення носових ходів. Він також доступний у вигляді ін'єкцій. Оскільки дія кальцитоніну не настільки сильна, як бісфосфонатів, його, зазвичай, призначають пацієнтам, які не можуть приймати інші препарати.
  • Терипаратид (Форстео). Це препарат сильної дії, аналог паратиреоїдного гормону, призначений для лікування остеопорозу у жінок в постменопаузальному періоді і чоловіків, які мають високий ризик переломів. Терипаратид стимулює ріст нової кісткової тканини, в той час, як інші препарати лише запобігають подальшій втраті кісткової маси. Препарат призначається один раз на день у вигляді ін'єкцій підшкірно на стегні або животі. Довгострокові ефекти від вживання цього препарату ще вивчаються, тому терапія ним рекомендується протягом не більш двох років.

Гормонотерапія

Естрогени, особливо якщо розпочати терапію одразу після менопаузи, можуть допомогти зберегти щільність кісткової тканини. Однак, використання гормональної терапії може збільшити ризик утворення тромбів, виникнення раку ендометрія, раку молочної залози і, можливо, хвороб серця. Саме через це та наявність інших препаратів для профілактики та лікування остеопорозу, гормональна терапія, як правило, не використовується як перший вибір.

Фізична активність

В добавок до медикаментів, заняття фізкультурою допоможе вам побудувати міцні кістки, поліпшити осанку, баланс і зміцнити м'язову силу, що зробить падіння та переломи менш імовірними.

 

Спосіб життя

Ці поради допоможуть полегшити симптоми, якщо у вас остеопороз:

  • Підтримуйте гарну поставу. Гарна постава допоможе вам уникнути надмірного навантаження на хребет. Коли ви сидите або їдете за кермом, підкладіть під поперек згорнутий у валик рушник. Не нахиляйтеся надто під час читання або виконання ручної роботи. При підйомі тяжких предметів необхідно згинати коліна, а не спину, зберігаючи її прямою.
  • Запобігайте падінням. Носіть взуття на низькому підборі з неслизькими підошвами.
  • Не ігноруйте хронічний біль. Обговоріть можливі методи зняття або зменшення болю зі своїм лікуючим лікарем. Ігнорування хронічного болю може обмежити мобільність і викликати ще більший біль.

 

Профілактика

Є три фактори, що мають важливе значення для підтримки здорових кісток протягом усього життя, це:

  • Достатня кількість кальцію
  • Достатня кількість вітаміну D
  • Регулярні фізичні вправи

Кальцій

Кількість кальцію, що необхідна вам, щоб залишатися здоровим, змінюється протягом усього життя. Ми рекомендуємо наступну кількість денного споживання кальцію:

  • До 1 року - 210 до 270 міліграмів (мг)
  • Вік від 1 до 3 років - 500 мг
  • Вік від 4 до 8 років - 800 мг
  • Вік від 9 до 18 років - 1.300 мг
  • Вік від 19 до 50 років - 1000 мг
  • Вік 50 років і старше - 1200 мг

Молочні продукти – джерело кальцію, але ніяк не єдине. Мигдаль, брокколі, шпинат, капуста, консервований лосось з кістками, сардини і соєві продукти також багаті кальцієм.

Якщо вам важко отримати достатню кількість кальцію зі свого раціону, радимо розглянути питання про прийняття харчових добавок, що містять кальцій. Ми рекомендуємо приймати не більше 2500 мг кальцію на день.

Вітамін D

Отримання достатньої кількості вітаміну є настільки ж важливим для здоров'я ваших кісток, як отримання достатньої кількості кальцію. Вітамін D виробляється в нашому організмі під впливом сонячного випромінювання. Наукою поки не визначена оптимальна щоденна доза вітаміну D, але є повністю безпечним для осіб старше 1 року прийом до 2000 МО (міжнародних одиниць) на день.

Експерти зазвичай рекомендують дорослим отримувати від 400 до 1000 МО в день.

Хоча багато людей отримує достатню кількість вітаміну D від сонячного випромінювання, це не може бути достатнім джерелом, якщо людина через хворобу не може вийти за межі своєї оселі, або, якщо ви регулярно використовуєте сонцезахисні креми чи взагалі уникаєте сонця із-за ризику розвитку раку шкіри. Вітамін D присутній у жирній рибі, наприклад тунець і сардини, в яєчному жовтку, проте більшість людей не мають ці продукти у своєму щоденному раціоні. Тому, гарною альтернативою є харчові добавки, котрі містять вітамін D та кальцій.

Фізичні вправи

Фізичні вправи можуть допомогти вам у побудові міцних кісток. Фізкультура принесе користь вашим кісткам незалежно від того, коли ви почали нею займатися. Але найбільший ефект ви отримаєте, якщо почнете регулярно займатися в молодості і продовжите вправи протягом усього вашого життя. Силовий тренінг допомагає зміцнити м'язи і кістки рук і верхнього відділу хребта, такі вправи, як ходьба, біг, ходьба по сходах, скакалка, катання на лижах в основному впливають на м’язи та кістки ніг та нижньої частини хребта. Плавання, їзда на велосипеді та тренування на еліптичних тренажерах гарно впливають на серцево-судинну систему, але через незначне навантаження на кістки, не мають такого вираженого впливу на здоров’я кісток та профілактику остеопорозу.

Інші поради щодо профілактики

Ці заходи також можуть допомогти вам запобігти втраті кісткової маси:

  • Відмова від паління. Паління збільшує швидкість втрати кісткової маси, зменшуючи кількість естрогену в організмі жінки та зменшуючи всмоктування кальцію в кишечнику.
  • Уникайте надмірного вживання алкоголю. Споживаючи більше двох порцій алкогольних напоїв в день, ви зменшуєте здатність організму формувати кістки та засвоювати кальцій.

Тематичні статті

Остеопороз хребта
Остеопороз стегнової кістки
Розвиток остеопорозу
Компресійний перелом хребта
при остеопорозі
Компресійний перелом хребта
при остеопорозі
Компресійний перелом хребта
при остеопорозі