UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоАтеросклероз сонних артерій

Атеросклероз сонних артерій

Стеноз сонних артерій, звуження сонних артерії, атеросклероз судин головного мозку, атеросклероз артерій головного мозку,атеросклероз головного мозку, інсульт, атеросклероз сонних артерій лікування, Міжнародний центр нейрохірургії.

 

Вступ

Атеросклероз сонних артерій (стеноз сонних артерій, звуження сонних артерій) розвивається тоді, коли на стінках сонних артерій виникають жирові відкладення, так звані бляшки, що звужують їх просвіт. Сонні артерії – це кровоносні судини, які постачають кров’ю головний мозок. Звуження сонних артерій зменшує приплив крові до мозку, що може викликати інсульт.

Лікування атеросклерозу сонних артерій зазвичай включає в себе поєднання зміни способу життя, харчування, медикаментозне лікування. В деяких випадках таким хворим необхідно хірургічне втручання або стентування сонних артерій.

 

Симптоми

На ранніх стадіях розвитку атеросклероз сонних артерій не викликає явних симптомів. Ви і ваш лікар можете не здогадуватися, що у вас розвивається звуження сонних артерій, допоки кровопостачання головного мозку значно не знизиться.

Коли ж це станеться, у вас можуть виникнути наступні симптоми, що є предвісниками майбутнього інсульту. Ці симптоми можуть включати:

  • Раптове оніміння або слабкість в області обличчя, руки або ноги, як правило, на одній стороні тіла;
  • Невиразність або спотвореність мови чи розуміння мови;
  • Раптова сліпота на одне око.

Якщо Ви відчуваєте будь-який з цих симптомів,
це вказує на те, що у вас може розвинутися інсульт.
Негайно зверніться до лікаря!

Навіть, якщо ці симптоми тривають дуже короткий час (менше години), і після цього ви відчувати себе нормально, зверніться до лікаря. Те, що ви відчували в медицині називається Транзиторна ішемічна атака (ТІА) - тимчасова нестача кровопостачання головного мозку. TIA є важливою ознакою того, що у вас високий ризик виникнення інсульту, більш обширного враження мозку, яке може стати необоротним.

 

Причини

В нормі сонні артерії, як і будь-які інші здорові артерії, - гладкі і еластичні, що забезпечує безперебійне кровопостачання головного мозку. Ви можете відчути пульсацію сонних артерій, помістивши пальці з обох боків під нижню щелепу дещо в бік від кадика. Як було сказано, сонні артерії переносять кисень і багато інших поживних речовин, що містяться в крові, до кори головного мозку. Кора головного мозку через відсутність запасів поживних речовин дуже чутлива до нестачі кровопостачання.

З часом сонні артерії можуть стати жорсткими і звуженими через поступове накопичення на їхніх стінках жирових бляшок, цей процес називають атеросклерозом. Бляшки складаються зі скупчення холестерину, кальцію, фіброзної тканини, що накопичуються в місцях мікротравм судин. Коли кількість та розміри бляшок збільшуються, це призводить до звуження (стенозу) сонних артерій, що суттєво обмежує приплив крові до головного мозку.

 

Фактори ризику

Нижче вказано список факторів, які стимулюють розвиток атеросклерозу. Необхідно також зауважити, що атеросклероз вражає не тільки сонні, а і всі інші артерії організму. Наприклад, атеросклероз коронарних артерій призводить до порушення кровопостачання серця, що може викликати інфаркт міокарда.

  • Старіння. З віком артерії стають менш еластичними і більш схильними до мікротравм.
  • Високий кров'яний тиск. Високий кров'яний тиск є важливим фактором ризику розвитку атеросклерозу, оскільки надмірний тиск на стінки артерій може послабити їх і зробити більш схильними до пошкодження.
  • Куріння. Нікотин викликає подразнення внутрішньої оболонки артерії. Також він збільшує частоту серцевих скорочень і кров'яний тиск.
  • Високий вміст жиру в крові. Високий рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), так званого "поганого" холестерину, високі рівні тригліцеридів, жирів у крові, стимулюють розвиток бляшок.
  • Цукровий діабет. Діабет впливає не тільки на здатність утилізувати глюкозу належним чином, але і на здатність переробляти жири.
  • Ожиріння. Наявність зайвих кілограмів збільшує ваші шанси на розвиток у вас артеріальної гіпертензії, цукрового діабету, атеросклерозу.
  • Спадковість. Наявність сімейної історії атеросклерозу та ішемічної хвороби серця (ІХС) підвищує ризик розвитку у вас цих захворювань.
  • Відсутність фізичної активності. Відсутність фізичних вправ сприяє розвитку артеріальної гіпертензії, діабету і ожиріння.

Часто ці фактори ризику зустрічаються разом, створюючи ще більший ризик, ніж поодинці.

 

Ускладнення

Найбільш серйозним ускладненням атеросклерозу сонних артерій є інсульт. Існують різні варіанти розвитку інсульту при атеросклерозі сонних артерій:

  • Зменшення припливу крові до головного мозку. Сонні артерії можуть стати настільки звуженими атеросклерозом, що не забеспечують достатнє кровопостачання вашого мозку.
  • Розрив бляшки. Шматочок бляшки може відірватися і з током крові попасти до менших артерій вашого мозку, закупорюючи їх. Наслідком цього буде блокада кровопостачання ділянки головного мозку і відповідно загибель цієї ділянки (інсульт).
  • Блокування кровотоку кров'яним згустком. Деякі бляшки схильні до розриву і формування нерівних поверхонь на стінці артерії. Коли це відбувається, організм реагує тим, що надсилає в це місце тромбоцити (клітини крові, які відповідають за згортання крові). Тромбоцити з’єднуються між собою і формують кров’яний згусток. Великий згусток крові може блокувати або сповільнити потік крові через артерію, викликаючи інсульт.

Інсульт може призвести до необоротних пошкоджень головного мозку. У важких випадках це може бути фатальним.

 

Діагностика

  • Ультразвукове обстеження. Допплерографія сонних артерії - неінвазивне обстеження, яке використовується для перевірки кровотоку в сонних артеріях.
  • Комп'ютерна томографія з ангіографією (КТ ангіографія).
  • Магнітно-резонансна ангіографія (МР ангіографія).
  • Церебральна ангіографія.

 

Лікування атеросклерозу сонних артерій

Метою лікування атеросклерозу сонних артерій є профілактика інсульту. Метод лікування залежить від того, на скільки звужений просвіт артерії:

  • При помірному звуженні сонних артерій зміни способу життя і прийом медикаментів може бути достатньо для запобігання інсульту.
  • При значному звуженні просвіту артерій або наявності в анамнезі транзиторної ішемічної атаки (ТІА) або інсульту може знадобитися операція або стентування сонних артерій.

Зміна способу життя

Відмова від куріння, зниження ваги, здорова їжа і регулярні фізичні вправи зменшать негативний вплив на ваші артерії і сповільнять прогресування атеросклерозу. Важливим є контроль над хронічними захворюваннями. Зокрема, це суворий контроль кров’яного тиску при артеріальній гіпертензії, контроль рівня глюкози крові при цукровому діабеті, контроль рівня холестерину крові.

Лікарські препарати

Ваш лікар може призначити вам прийом аспірину щодня або інших препаратів, що розріджують кров, щоб уникнути утворення небезпечних згустків крові. Також вам може бути рекомендовано прийом препаратів для контролю кров'яного тиску, таких як: блокатори ангіотензин-перетворюючого ферменту (АПФ) або антагоністи кальцію, статини.

Хірургічне лікування

Якщо звуження сонної артерії є серйозним, і, особливо, якщо ви вже перенесли ТІА або інсульт, краще зняти блокаду артерії хірургічним шляхом. Є два способи зробити це:

  • Каротидна ендартеректомія. Ця операція є найбільш поширеним способом лікування значного стенозу сонних артерій. Через невеличкий розріз у стінці сонної артерії хірург має можливість видалити бляшку, що перекриває потік крові. Дослідження показали, що ця операція має відносно низький ризик для більшості здорових людей, і в довгостроковій перспективі допомагає запобігти інсульту. У клініці Міжнародний центр нейрохірургії виконується ця операція.
  • Каротидна ангіопластика та стентування. Виконується у випадку, коли є протипокази до виконання каротидної ендартеректомії, наприклад, коли місце звуження або закупорки знаходиться у важкодоступному місці, або коли у вас наявні інші захворювання, які роблять виконання операції занадто ризикованим. У таких випадках лікар може рекомендувати вам процедуру, яка називається каротидна ангіопластика та стентування. Виконується ця процедура під місцевою анестезією. Крихітним балоном на кінці катетера входять в просвіт артерії в область, де вона звужена. Балон розширює артерію. На місце стенозу ставлять крихітний стент, який перешкоджає подальшому спаданню артерії. Оскільки ця процедура є відносно новою, її довгостроковий ефект досліджується.

Тематичні статті

Звуження сонної артерії
Атеросклероз сонної артерії
Каротидна ендартеректомія