UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоХвороба Бєхтєрєва

Хвороба Бєхтєрєва
(Анкілозуючий спондилоартрит)

Хвороба Бєхтєрєва, Анкілозуючий спондилоартрит, Анкілозуючий спондиліт.

 

Визначення

Хвороба Бєхтєрєва (анкілозуючий спондилоартрит) - хронічне запальне захворювання, симптомами якого є біль у крижово-клубових зчленуваннях, суглобах хребта і м'яких тканинах, що оточують хребет. Також хвороба Бєхтєрєва може викликати запалення і біль в інших частинах тіла.

Названий також ревматоїдним спондилітом, анкілозуючий спондилоартрит є хронічним системним захворюванням. Лікування хвороби Бєхтєрєва може лише зменшити біль та інші прояви. Ефективне лікування може запобігти появі ускладнень і деформації хребта, яка виникає при анкілозуючому спондилоартриті.

 

Симптоми

Первинні симптоми хвороби Бєхтєрєва

Серед ранніх ознак цього захворювання виділяють наступні:

  • Хронічний біль у нижній частині спини і стегнах, особливо вранці і після періодів спокою
  • Ригідність в нижній частині спини і області стегон

При прогресуванні захворювання

Захворювання може з часом змінити свої прояви, симптоми можуть погіршитися, покращитися або зникнути в будь-який час. З часом біль і ригідність, які

зазвичай з'являються поступово, можуть прогресувати, поширюючись на інші хребці та суглоби. Запалення і біль можуть виникнути і в інших частинах тіла:

  • У суглобах між ребрами та хребтом
  • Суглобах стегон, плечей, колін і стоп
  • Очах

Симптоми пізніх стадій

На пізніх стадіях можуть з'явитися такі ознаки і симптоми:

  • Обмеження росту грудної клітини
  • Хронічна сутулість
  • Ригідний, негнучкий хребет
  • Стомлюваність
  • Втрата апетиту
  • Зниження ваги
  • Запалення судинної оболонки очного яблука (увеїт)
  • Запалення кишечника

 

Коли слід звернутися до лікаря

На прийом до лікаря потрібно йти відразу після виявлення симптомів анкілозуючого спондиліту. Також зв'язатися з лікарем необхідно, якщо хворий вже проходить лікування, а з'являються нові ознаки і симптоми, особливо це стосується очного болю, чутливості до світла і розмитості зору.

 

Причини

Причини виникнення хвороби Бєхтєрєва не відомі, хоча вважається, що генетичні чинники мають певне значення. Зокрема, люди, у яких присутній ген HLA-B27, знаходяться в групі підвищеного ризику захворювання.

При прогресуванні анкілозуючого спондиліту триває запальний процес, організм, намагаючись одужати, формує нову кісткову тканину. Хребет починає зростатися, формуючи вертикальний остеофіт хребця (сіндесмофіт), стає ригідним і негнучким. Зрощення може також позбавити гнучкості грудну клітку, обмежуючи об'єм легенів і їх функціональність.

 

Фактори ризику

  • Стать. Цією хворобою чоловіки страждають частіше за жінок.
  • Вік. З'являється частіше в період з кінця пубертатного періоду і до сорока років.
  • Спадковість. Генетична схильність може відігравати певну роль у появі анкілозуючого спондиліту. Насправді, більшість людей з цим захворюванням мають ген HLA-B27. Однак наявність такого гена не обов'язково спричиняє захворювання анкілозуючим спондилітом - багато людей, що мають цей ген, не страждають анкілозуючим спондилітом - але він може зробити людину більш схильною до цього захворювання. Якщо ж доросла людина, що страждає цією хворобою, передала ген HLA-B27 своїй дитині, ймовірність того, що у дитини з'явиться анкілозуючий спондиліт, складає один до п'яти.

 

Ускладнення

Анкілозуючий спондиліт не розвивається за суворою схемою. Тяжкість симптомів і поява ускладнень у різних людей відрізняються. Ускладнення можуть бути такими:

  • Труднощі при ходьбі або стоянні. Як правило, анкілозуючий спондиліт починається з хворобливих відчуттів в нижньому відділі спини. У міру прогресування хвороби уражені кістки можуть зростися, роблячи суглоби нерухомими і викликаючи ригідність і нерухомість хребта (бамбуковий хребет). Через це можуть виникнути труднощі при ходьбі або стоянні. Суглоби можуть зростися, навіть якщо пацієнт проходить належне лікування. І коли суглоби зрослися, вже ніяке додаткове лікування не поверне їм рухливість. Тим не менше, якщо зрощення торкнеться хребта у випрямленому положенні - хворий зможе бути більш активним у повсякденному житті.
  • Затруднення дихання. Запалення може торкнутися і верхнього відділу хребта і викликати зрощення кісток грудної клітини. Це і пояснює затрудненість дихання. Якщо ребра нерухомі, хворому складно наповнити легені повітрям. Якщо пацієнт не страждає додатково хворобою легень, то він в змозі продовжувати свою повсякденну діяльність і може не відчувати труднощів з диханням.
  • Запалення судинної оболонки очного яблука (увеїт). Це ускладнення характерне для 40 відсотків пацієнтів з анкілозивним спондилітом. Воно може викликати очний біль, чутливість до світла і розмитість зору. Необхідно відразу ж звернутися до лікаря при виявленні подібних симптомів.
  • Проблеми з серцем. Якщо запалення вражає серце, можуть виникнути проблеми з серцевим клапаном. Іноді відбувається запалення найбільшої артерії тіла (аорти), так званий аортит. Ще одне можливе ускладнення - регургітація (зворотний тік) на аортальному клапані, яке виявляється, якщо аортальне кільце і клапан деформовані.

Запалення також може торкнутися інших частин тіла, викликаючи такі хвороби, як:

  • Запалення кишечника
  • Анемію

 

Діагностика

Діагностика хвороби Бєхтєрєва (анкілозуючого спондиліту) може затягнутися, якщо симптоми незначні або ви помилково приписуєте їх іншим звичайним проблемам зі спиною.

Щоб визначити причини дискомфорту, лікар вивчить історію хвороби і проведе повне фізичне обстеження. Потім, можливо, призначить наступні діагностичні процедури:

  • Рентген чи інші променеві методи діагностики. Рентген дозволить лікарю виявити зміни, що відбулися в суглобах і кістках, хоча характерні наслідки анкілозуючого спондиліту можуть бути і не видимі на початку захворювання. Також можуть бути призначені інші дослідження, такі як комп'ютерна томографія (КТ) або магнітно-резонансна томографія (МРТ), щоб виявити запалення і інші зміни у суглобах.
  • Аналіз крові. Ваш лікар може перевірити ознаки запалення, призначивши один або кілька аналізів крові, включаючи швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) і C-реактивний білок. Підвищення цих показників свідчить про наявність запального процесу в організмі.
  • За допомогою аналізу крові також можна встановити наявність анемії, хвороби, для якої характерна недостатня кількість червоних кров'яних тілець, необхідних для доставки потрібної кількості кисню до тканин. Анемія - це ускладнення, що може бути результатом хронічного запалення, викликаного анкілозивним спондилітом. І, нарешті, лікар може перевірити кров на наявність гена HLA-B27. Наявність цього гена не означає, що пацієнт хворий анкілозивним спондилітом, але при відсутності його, поява цього захворювання менш імовірна.

 

Лікування

Мета лікування полягає в тому, щоб полегшити біль, ригідність і запобігти або відтягнути появу ускладнень і деформації хребта. Лікування анкілозуючого спондиліту проходить найбільш успішно до того, поки хвороба встигне нанести незворотні пошкодження суглобам - мова йде про зрощення, особливо в положенні, яке обмежить рухову функцію людини.

Медикаменти

Лікар може порекомендувати приймати такі препарати:

  • Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Можуть полегшити запалення, біль і ригідність. Однак ці медикаменти можуть викликати деякі побічні явища. Одне з них - шлунково-кишкові кровотечі. Рідше побічні явища пов'язані з проблемами з нирками і печінкою.
  • Антиревматичні препарати, що змінюють перебіг хвороби (DMARDs). Лікар може виписати такі антиревматичні препарати, як сульфасалазин або метотрексат для лікування запалених суглобів ніг і рук та інших тканин. Цей тип медикаментів обмежує пошкодження суглобів. Серйозними побічними явищами при прийнятті цих препаратів є погані показники аналізу крові та пошкодження печінки.
  • Кортикостероїди. Такі препарати, як преднізолон, можуть знизити запалення і уповільнити пошкодження у важких випадках анкілозуючого спондиліту. Зазвичай їх приймають орально і протягом нетривалого періоду часу через можливі побічні ефекти, такі як втрата кісткової маси. У деяких випадках кортикостероїди вводять прямо в хворий суглоб.
  • Блокатори фактора некрозу пухлини (ФНП). ФНП - цитокін або клітинний протеїн, який діє як запальний агент при ревматоїдному артриті. Ці препарати блокують даний протеїн і можуть допомогти зменшити біль і ригідність крихких або опухлих суглобів. Адалімумаб (Хуміра), етанерсепт (Енбрел) і інфліксмаб (Ремікейд) можуть знизити запалення та вгамувати біль і ригідність у пацієнтів, які страждають на анкілозивний спондиліт. При прийомі цих медикаментів існує ризик реактивації латентних інфекцій, таких як туберкульоз, а також підвищується ризик виникнення деяких неврологічних проблем.

Фізіотерапія

Фізіотерапія може сприяти зменшенню болю, поліпшенню фізичної сили і гнучкості. Лікар може рекомендувати відвідати фізіотерапевта, який навчить вас спеціальним вправам, розробленим з урахуванням потреб конкретної людини.

Вправи для поліпшення рухливості суглобів і вправи на розтяжку дозволять зберегти гнучкість суглобів і гарну поставу. Крім того, спеціальні дихальні вправи можуть допомогти збільшити обсяг легенів.

У міру прогресування хвороби людина починає сутулитися. Відповідні положення для сну і ходьби, а також вправи для преса і спини допоможуть зберегти гарну поставу. Незважаючи на лікування, може розвиватися ригідність хребта, тому правильна постава допоможе хребту зростатися в розпрямленому стані.

Хірургічне втручання

Багато пацієнтів з анкілозивним спондилітом не потребують хірургічного втручання. Однак, лікар може рекомендувати операцію в разі сильного болю або пошкодження суглоба, особливо коли нехребетний суглоб пошкоджений настільки, що потребує заміни.

 

Спосіб життя і домашні засоби лікування

Курцеві необхідно позбутися від цієї звички. Куріння шкідливе для здоров'я і створює додаткові проблеми людям з анкілозивним спондилітом. У залежності від тяжкості хвороби анкілозуючий спондиліт може вплинути на рухливість грудної клітини. Наносячи шкоду легеням, паління додатково погіршує здатність дихати.

Хід хвороби може змінюватися з плином часу, відповідно хворий можете відчувати кризи та ремісії протягом усього життя. Але, незважаючи на потенційні ускладнення, більшість людей може жити продуктивно, незважаючи на діагноз.

Тематичні статті

Анкілозуючий спондилоартрит
Анкілозуючий спондилоартрит
Анкілозуючий спондилоартрит