UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоВикривлення хребта - кіфоз

Кіфоз

 

Вступ

Кіфоз - викривлення верхнього відділу хребта. Невелике викривлення вважається нормальним, фізіологічним, але термін «кіфоз» зазвичай відносять до гіпертрофованого вигину хребта, більше ніж на 40-45 градусів. Ця вада розвитку також називається сутулістю або горбом.

При кіфозі може з'явитися горб. Кіфоз може виникнути внаслідок вад розвитку, дегенеративних захворювань, таких як, артрит хребта, остеопороз з компресійними переломами хребців або травми хребта. Він може вражати дітей, підлітків і дорослих.

У важких випадках кіфоз вражає легені, нерви та інші тканини і органи, викликаючи відчуття болю та інші захворювання. Лікування кіфозу залежить від причини викривлення і його наслідків.

 

Симптоми

До симптомів кіфозу відносяться:

  • Сутулість або горб;
  • Помірний біль в спині;
  • Нерухомість або хворобливість хребта;
  • Відчуття втоми.

У легких випадках кіфоз може не викликати симптомів.

 

Причини

Хребет (хребетний стовп) складається з кісток (хребців), які з'єднані щільними, фіброзними зв'язками. Хребет складається з 7 шийних (цервікальних) хребців, 12 хребців грудного відділу (торакальних) і 5 поперекових (люмбальних) хребців. Поперекові хребці - найбільші, вони утримують більшу частину маси тіла. Крижова кістка складається з 5 зрощених хребців, розташованих нижче поперекових хребців. Три останні маленькі хребці також зрослися разом і формують куприк.

Причини кіфозу розрізняються за типами цього захворювання.

Різновиди кіфозу у дітей та підлітків

Постуральний кіфоз. Ця форма кіфозу в основному зустрічається у підлітків. Розвиток постурального кіфозу звичайно відбувається повільно. Він більш типовий для дівчаток, ніж для хлопчиків. Погана постава або сутулість можуть викликати розтягання хребетних зв'язок і формування кісток хребта (хребців), які не відповідають нормі. Постуральний кіфоз часто супроводжується надмірно увігнутим вигином (гіперлордоз) в нижньому (поперековому) відділі хребта. Гіперлордоз - це спосіб компенсування організмом надмірно вигнутого вигину у верхній частині хребта.

Кіфоз Шейермана. Як і постуральний кіфоз, кіфоз Шейермана зазвичай розвивається у підлітків у віці 10-15 років, поки кістки ще знаходяться в процесі росту. Даний кіфоз також називається хворобою Шейермана-Мау, він зустрічається в два рази частіше у хлопчиків, ніж у дівчаток. При хворобі Шейермана-Мау хребці деформуються таким чином, що на рентгенівських знімках вони виглядають клиноподібними, а не трикутними. На вражених хребцях також можуть розвиватися грижі Шморля. Ці грижі з'являються в результаті продавлювання диску, розташованого між хребцями, в кістку в нижній і верхній частині хребця.

Причина виникнення кіфозу Шейермана не відома, але зазвичай він є спадковим. У деяких пацієнтів, які страждають даною формою кіфозу, також розвивається сколіоз, деформація хребта, яка викликає боковий вигин. Дорослі, у яких хвороба Шейермана-Мау розвивалася в дитинстві, можуть відчувати біль, що посилюється з віком.

Вроджений кіфоз. Вроджена вада хребта, що формується під час розвитку плоду, викликає кіфоз у деяких немовлят. Можуть зростися кілька хребців або можуть неправильно сформуватися кістки. Ця форма кіфозу може погіршитися в процесі росту дитини. Кіфоз є найпоширенішою причиною паралічу нижньої частини тіла (параплегії) після травми та інфекції

Причини виникнення у дорослих

Захворювання, які можуть викликати викривлення хребта у дорослих, що призводить до кіфозу, включають:

  • Остеопороз. Захворювання, в результаті якого знижується міцність кісток, асоційоване з переломами хребців, які приводять до здавлення хребта і сприяють розвитку кіфозу;
  • Дегенеративний артрит хребта, який може викликати руйнування кісток і дисків хребта;
  • Анкілозуючий спондилоартрит (хвороба Бехтєрєва), запальний артрит, що вражає хребет і прилеглі суглоби;
  • Порушення з боку сполучної тканини при синдромі Марфана можуть впливати на здатність сполучної тканини утримувати суглоби в правильному положенні;
  • Туберкульоз і інші інфекції хребта, які можуть призвести до руйнування суглобів;
  • Рак чи доброякісні пухлини, які впливають на кістки хребта і обумовлюють зміну їх положення;
  • Spina Bifida - вроджений дефект. Той відділ хребта, в якому він розташований, формується не повністю, він викликає ураження спинного мозку і хребців
  • Стани, що викликають параліч, наприклад, корковий параліч і поліомієліт, а також ті стани, в результаті яких знижується гнучкість кісток хребта.

 

Фактори ризику

Деякі групи людей мають високий ризик розвитку кіфозу:

  • Дівчатка-підлітки з неправильною поставою знаходяться в групі підвищеного ризику розвитку постурального кіфозу.
  • Хлопчики у віці 10-15 років перебувають у групі підвищеного ризику розвитку кіфозу Шейермана.
  • Літні люди, які страждають остеопорозом, перебувають у групі підвищеного ризику перелому хребта, який може призвести до кіфозу.
  • Пацієнти, що мають порушення з боку сполучної тканини, такі як синдром Марфана, також перебувають у групі підвищеного ризику.

 

Коли слід звертатися до лікаря

Оскільки кіфоз часто не проявляється ніякими ознаками та симптомами, він може протікати непомітно до стандартного проходження медогляду або обстеження на наявність сколіозу, що проводиться в школі. Деякі пацієнти помічають біль, викривлення плечей або горб у верхній частині спини.

Зверніться до лікаря, щоб ваша дитина пройшла медогляд, якщо ви помітили ознаки кіфозу. Якщо у вас розвиваються будь-які ознаки або симптоми, зверніться до лікаря, пройдіть медогляд, щоб з'ясувати, чи потрібно вам подальше обстеження.

Хоч і рідко, але кіфоз може призвести до серйозних проблем, пов'язаних зі здоров'ям, наприклад, до фізичних вад розвитку, утрудненого дихання або пошкодження внутрішніх органів. Ви повинні звернутися до лікаря, якщо відчуваєте ознаки або симптоми кіфозу.

 

Обстеження і постановка діагнозу

Лікар запише історію хвороби і проведе фізикальний огляд. Огляд може включати:

Тест з нахилом вперед. Лікар попросить вас нахилитися вперед, спостерігаючи за вашим хребтом збоку. При кіфозі викривлення верхньої частини спини може стати більш помітним в цьому положенні. При постуральному кіфозі дефекти коригуються самі, коли ви лежите на спині.

Тест на перевірку неврологічних функцій. Хоча неврологічні зміни, які супроводжують кіфоз, є рідкісним явищем, лікар може перевірити їх наявність, звертаючи увагу на слабкість, зміни в чутливості або параліч нижче місця кіфозу.

Візуалізація хребта. Лікар може призначити рентгенологічне обстеження для підтвердження наявності кіфозу, визначення ступеня викривлення і виявлення деформації хребців, що допомагає визначити вид кіфозу. Наприклад, зовнішній вигляд клиноподібних хребців або інші характеристики, які буде видно на рентгенівських знімках, допомагають виявити різницю між постуральним кіфозом і кіфозом Шейермана. У дорослих рентген може виявити артритичні зміни в хребті, які можуть призвести до посилення болю. Якщо лікар підозрює наявність пухлини або інфекції, він може порекомендувати проведення МРТ хребта.

Тест з вивченням легеневих функцій. Лікар може також провести дихальні тести, щоб оцінити проблеми з диханням, викликані кіфозом.

 

Ускладнення

Кіфоз може викликати такі ускладнення:

  • У підлітків може виникнути дисбаланс тулуба внаслідок викривленої спини або через носіння корсета.
  • Деформація. Горб на спині може стати помітним з часом.
  • Біль в спині.
  • Утруднене дихання. У важких випадках вигин може призвести до того, що ребра будуть тиснути на легені, перешкоджаючи диханню.
  • Неврологічні ознаки та симптоми. В окремих випадках це можуть бути слабкість або параліч ніг, як результат здавлювання хребетних нервів.

 

Лікування

Лікування кіфозу залежить від причини захворювання, його ознак і симптомів.

Нескладні випадки

У деяких випадках застосовуються менш агресивні види лікування:

  • Постуральний кіфоз. Цей різновид кіфозу не прогресує, стан може покращитися сам по собі. Можуть допомогти вправи по зміцненню м'язів спини, вправи для правильної постави і сон на твердій поверхні.
  • Структурний кіфоз. Для кіфозу, викликаного патологією хребта, лікування зазвичай залежить від віку і статі, ступеня тяжкості симптомів і крутизни вигину хребта. При кіфозі Шейермана може бути рекомендоване лише спостереження за прогресуванням викривлення, якщо у пацієнта не виявляються симптоми. Протизапальні препарати можуть допомогти полегшити біль. Загальнозміцнюючі фізичні вправи і фізіотерапія допоможуть пом'якшити симптоми.
  • Остеопорозний кіфоз. Множинні компресійні переломи у пацієнтів з низькою щільністю кісток можуть призвести до патологічного викривлення хребта. При відсутності болю або інших симптомів, лікування кіфозу не є необхідним. Але лікар може рекомендувати лікування остеопорозу, щоб запобігти переломам.

Складні випадки

Більш серйозні випадки кіфозу вимагають більш агресивного лікування. Основні методики - це носіння корсету і, як крайній випадок, операція. Чим раніше розпочато лікування у дітей та підлітків, тим більш ефективним воно буде для виправлення деформації.

В яких випадках необхідно носити корсет?

Якщо підліток ще росте і страждає від кіфозу середньої або важкого ступеня тяжкості, лікар може порекомендувати корсет. Носіння корсету може попередити подальше прогресування викривлення і навіть забезпечити деяку корекцію.

Існує кілька різновидів корсетів для дітей, що страждають кіфозом. Лікар може допомогти вибрати найефективніший корсет для вашої дитини.

Ті діти, які носять корсети, зазвичай мають лише деякі обмеження і можуть брати участь в більшості видів діяльності. Хоча спочатку в корсеті можна почувати себе незручно і навіть дивно, його необхідно носити, щоб лікування було ефективним. Після завершення процесу росту кісток, дитина може зняти корсет.

Існують різні типи корсетів для лікування кіфозу у дорослих, це можуть бути постуральні тренажери або жорсткі корсети. Мета носіння корсету у дорослих полягає в знятті болю.

В яких випадках необхідна операція?

Операція на хребті несе безліч ризиків, тому лікар може рекомендувати операцію лише в тому випадку, якщо у вас чи у вашої дитини спостерігається наступне:

  • Сильне викривлення хребта, вилікувати яке іншими методами неможливо;
  • Прогресування кіфозу;
  • Виснажлива біль, що не піддається медикаментозному лікуванню;
  • Наявність неврологічних розладів, наприклад, паралічу;
  • Кіфоз, що має відношення до пухлини або інфекції;
  • Операція може бути рекомендована немовляті з вродженим кіфозом для випрямлення хребта.

Операція

Операція полягає в імплантації в хребет металевої конструкції (гвинтів, гачків), які дозволяють вирівнювати хребет на спеціальних стрижнях. Після операції не використовуються корсети, гіпс і т.п.

Термін госпіталізації при одній операції близько 10 днів. Такі операції також показані і при сколіозах, посттравматичних і післяопераційних викривленнях хребта. Непроопероване викривлення хребта супроводжується дихальною недостатністю, зміщенням внутрішніх органів, проблемами при вагітності.

Стандартним класичним оперативним втручанням при кіфозі і сколіозі вважається операція французьких хірургів Котреля і Дюбуссе. Вказана методика була вперше в Україні застосовано нами ще в 1999 році. Зараз у Міжнародному центрі нейрохірургії впроваджена новітня, більш ефективна модифікація цих операцій, розроблена корейським хірургом Суком і американським Ленке. Перші такі операції виконані нами в грудні 2006 року. Міжнародний центр нейрохірургії користується імпортними конструкціями американського виробництва, які вважаються кращими в світі (системи CD HORIZON (M 10, M8), LEGACY - (Medtronic) США).

 

Адаптація та підтримка

В підлітковий період діти стикаються з різними проблемами, фізичними та емоційними змінами. Носіння корсету або наявність помітної деформації хребта може ускладнити цей і без того складний період.

Переконайтеся, що у вашої дитини є поруч уважні люди, до яких вона може звернутися, включаючи турботливу родину і друзів чи навіть професійного консультанта, якщо це необхідно.

Синоніми захворювання: хвороба Шейермана – Мау, хвороба Шоермана – Мау, хвороба Шоерман – Мау, хвороба Шейермана – Мао, хвороба Шоермана – Мао, хвороба Шоерман – Мао, горб, горбатість.

Тематичні статті

Фізіологічні вигини хребта
Кіфоз
Хвороба Шоермана-Мао
Оперативне лікування
кіфозу
Результат оперативного
лікування кіфозу
Результат оперативного
лікування кіфозу