UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоРозсіяний склероз

Розсіяний склероз

Розсіяний склероз, Симптоми розсіяного склерозу, Діагностика розсіяного склерозу, Лікування розсіяного склерозу.

 

Вступ

Розсіяний склероз - захворювання, при якому імунна система людини руйнує захисну оболонку, що покриває нерви (мієлінова оболонка). Даний процес порушує взаємозв'язок між мозком та іншими частинами тіла. У кінцевому рахунку пошкоджуються самі нерви, а це - незворотний процес.

Симптоми розсіяного склерозу різняться в залежності від ступеня і місця пошкодження нервової системи. У важких випадках хворі з діагнозом розсіяний склероз можуть втратити можливість ходити і говорити. Діагностика розсіяного склерозу затруднена на ранніх стадіях, оскільки симптоми захворювання можуть з'являтися і зникати - іноді навіть на місяці.

Лікування розсіяного склерозу поки що не розроблено, однак вже зараз можна запобігти загостренню захворювання, змінити перебіг хвороби і полегшити симптоми.

 

Симптоми

Ознаки і симптоми розсіяного склерозу можуть значно варіювати в залежності від локалізації пошкоджених нервових волокон. Серед симптомів розсіяного склерозу називають наступні:

  • Оніміння або слабкість однієї або кількох кінцівок, як правило, з одного боку, або нижньої частини тіла.
  • Часткова або повна втрата зору, зазвичай на одне око, часто супроводжується болем при рухах очима (ретробульбарний неврит).
  • Двоїння або розмитість контурів
  • Поколювання або біль у різних частинах тіла
  • Відчуття електрошоку при певних рухах голови
  • Нервові тремтіння, проблеми з координацією рухів або невпевнена хода
  • Підвищена стомлюваність
  • Запаморочення

Багато хворих на розсіяний склероз, особливо на початкових стадіях хвороби, відчувають рецидиви симптомів, які супроводжуються періодами повної або часткової ремісії. Ознаки і симптоми розсіяного склерозу часто з'являються або посилюються при підвищенні температури тіла.

 

Причини

Точні причини виникнення розсіяного склерозу невідомі. Вважається, що це аутоімунне захворювання, при якому імунна система руйнує свої власні тканини. При розсіяному склерозі в ході цього процесу руйнується мієлін - спеціальний шар, який покриває і захищає нервові волокна головного та спинного мозку.

Мієлін можна порівняти з ізоляцією на електричних кабелях. Коли ушкоджується шар мієліну, передача імпульсів, які йдуть з цього нерву, може бути уповільнена або заблокована.

Лікарі та дослідники не розуміють, чому розсіяний склероз у одних людей з'являється, а в інших ні. Комбінація факторів, таких як генетична схильність та дитячі інфекції, може зіграти певну роль.

 

Фактори ризику

Нижче наведені фактори можуть збільшити ризик розвитку розсіяного склерозу:

  • Вік від 20 до 40 років. Розсіяний склероз може з'явитися в будь-якому віці, але найчастіше він виникає саме в цьому віковому проміжку.
  • Жіноча стать. Жінки страждають цією хворобою в два рази частіше, ніж чоловіки.
  • Родичі з таким діагнозом. Якщо один з батьків або брат / сестра хворіли розсіяним склерозом, ймовірність того, що людина захворіє, становить 1-3 відсотки, тоді як ризик захворіти у загальній популяції становить 0,1 відсотка. Проте дослідження захворювання близнюків показують, що спадковість не є єдиним вирішальним фактором. Якби розсіяний склероз був обумовлений тільки генетичною схильністю, то у однояйцевих близнят був би однаковий ризик виникнення захворювання. Однак у однояйцевого близнюка ймовірність настання розсіяного склерозу становить лише 30 відсотків, якщо його близнюк вже страждає цим захворюванням.
  • Інфекції. Деякі віруси пов'язані з розсіяним склерозом. На сьогоднішній день найбільший інтерес викликає взаємозв'язок розсіяного склерозу з вірусом Епштейн-Барра, який є збудником мононуклеозу. Яким чином вірус Епштейн-Барра може підвищувати вірогідність появи розсіяного склерозу залишається неясним.
  • Біла раса. Білі люди, особливо ті, хто народився в Північній Європі, знаходяться в групі найвищого ризику захворіти на розсіяний склероз. Найнижчий ризик у тих, хто народився в Азії, Африці чи Америці.
  • Наявність певних аутоімунних хвороб. Ризик появи розсіяного склерозу збільшується при наявності у людини захворювання щитовидної залози, діабету першого типу або запалення кишечника.

 

Ускладнення

У деяких випадках у пацієнтів з розсіяним склерозом можуть також бути:

  • М'язова ригідність або судоми
  • Параліч, найчастіше ніг
  • Проблеми із сечовим міхуром, кишечником або сексуальною функцією
  • Зміни розумової працездатності, такі як забудькуватість або труднощі з концентрацією уваги
  • Депресія
  • Епілепсія

 

Діагностика

Спеціальних аналізів для виявлення розсіяного склерозу не проводиться. У кінцевому підсумку діагноз базується на виключенні інших захворювань, які могли б викликати схожі симптоми. Лікар при постановці діагнозу може спиратися на наступне:

Аналіз крові

Аналіз крові може допомогти виключити деякі інфекційні захворювання та захворювання запального характеру, які мають схожі симптоми.

Спинномозкова (люмбальна) пункція

При проведенні цього дослідження лікар отримує невелику кількість спинномозкової рідини з спинального каналу для проведення лабораторного аналізу. У цьому зразку можуть бути виявлені відхилення, пов'язані з розсіяним склерозом, такі як аномальні рівні білих кров'яних тілець і імуноглобулінів. Даний метод дослідження також дозволяє виключити вірусні інфекції та інші захворювання, які можуть спровокувати неврологічні симптоми, схожі на симптоми розсіяного склерозу.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ)

Це дослідження використовує сильне магнітне поле і радіохвилі для отримання деталізованих зображень внутрішніх органів. МРТ може виявити пошкодження, що вказують на руйнування мієліну в головному і спинному мозку. Проте ці типи пошкоджень можуть бути викликані іншими захворюваннями, такими як вовчак або хвороба Лайма, так що присутність цих пошкоджень не є однозначним доказом того, що у людини розсіяний склероз.

Аналіз викликаних потенціалів.

Це дослідження вимірює електричні сигнали, які посилає головний мозок у відповідь на подразники. Аналіз викликаних потенціалів може використовувати візуальні або електричні подразники, при цьому на ноги чи руки надсилаються короткі електричні імпульси.

 

Лікування

Розсіяний склероз не виліковний. Лікування, як правило, націлене на боротьбу з нападами, зміну перебігу хвороби і полегшення симптомів. У деяких пацієнтів симптоми такі незначні, що не потребують лікування.

Тактика лікування при нападах розсіяного склерозу

  • Кортикостероїди. Найпоширеніший вид лікування розсіяного склерозу - прийом кортикостероїдів, сприяє зменшенню запального процесу, який загострюється під час нападу. Прикладом служить лікування преднізолоном, призначеним перорально, і метилпреднізолоном - внутрішньовенно. Побічні явища можуть проявлятися у вигляді підвищеного кров'яного тиску, перепадів настрою і збільшення ваги. Довгострокове застосування може спровокувати катаракту, високий рівень цукру в крові і підвищений ризик захворювань на вірусні інфекції.
  • Плазмаферез. Метод лікування схожий на діаліз, оскільки механічно відокремлює кров'яні тільця від плазми, рідкої частини крові. Плазмаферез іноді використовується, щоб допомогти впоратися з важкими симптомами розсіяного склерозу під час кризів у людей, які не реагують на стероїди, призначені внутрішньовенно.

Стратегії зміни перебігу хвороби

  • Бета-інтерферони. Такі медикаменти, як Авонекс, Бетасерон, Екставія і Ребіф сповільнюють швидкість погіршення симптомів розсіяного склерозу. Інтерферони можуть викликати певні побічні явища, включаючи пошкодження печінки, так що необхідно буде проводити аналізи крові для контролю печінкових ензимів.
  • Glatiramer (Copaxone). Глатірамер (копаксон). Лікарі вважають, що глатірамер блокує дію імунної системи з руйнування мієлінової оболонки нерва. Вводиться один раз на добу підшкірно. Серед побічних явищ - поява гіперемії і утруднення дихання після ін'єкції.
  • Fingolimod (Gilenya). Фінголімод (Гіленія). Препарат приймається перорально раз на день, дія грунтується на утриманні імунних клітин у лімфатичних вузлах. Препарат зменшує напади розсіяного склерозу і короткострокову непрацездатність. При прийомі цього препарату потрібно контролювати серцебиття протягом шести годин після першої дози, так як може виникнути уповільнене серцебиття (брадикардія). Також у вас повинен бути імунітет проти вітрянки (вірус вітряної віспи). Інші побічні явища - високий кров'яний тиск і розмитість зору.
  • Natalizumab (Tysabri). Наталізумаб (Тісабрі). Цей препарат розроблений, щоб протистояти руху імунних клітин з кров'яного току до головного і спинного мозку. Тісабрі зазвичай призначають людям, у яких немає результатів від іншого лікування чи тим, кому не підходять інші методи лікування, оскільки Тісабрі збільшує ризик прогресуючої лейкоенцефалопатії - інфекції головного мозку з летальним результатом.
  • Mitoxantrone (Novantrone). Мітоксантрон (Новантрон). Імунодепресант, який може бути шкідливим для серця і пов'язаний з розвитком раку крові, наприклад, лейкемії. Зазвичай використовується тільки у важких випадках розсіяного склерозу.

Стратегія лікування симптомів

  • Фізіотерапія. Фізіотерапевт навчить вас вправ для розтягування м'язів і силових вправ, покаже, як використовувати пристосування, що дозволять полегшити виконання повсякденних справ.
  • М'язові релаксанти. Якщо людина страждає на розсіяний склероз, вона може відчувати м'язову ригідність або судоми, особливо в ногах. М'язові релаксанти, такі як баклофен і тизанідин, знижують м'язову спастичність. Баклофен посилить слабкість в ногах. Тизанідин може викликати млявість або сухість у роті.
  • Способи зменшення стомлюваності. Такі препарати, як амантадин, допоможуть знизити стомлюваність.
  • Інші медикаменти. Можуть призначатися препарати від депресії, болю або проблем з контролюванням сечового міхура і кишечника, пов'язаних з розсіяним склерозом.
  • Інші препарати і методи лікування, такі як трансплантація стовбурових клітин, для лікування розсіяного склерозу знаходяться на стадії вивчення.

 

Спосіб життя і домашні засоби лікування

Наступні кроки можуть полегшити деякі симптоми розсіяного склерозу:

  • Регулярний відпочинок. Стомлюваність є характерним симптомом розсіяного склерозу, і хоча вона зазвичай не пов'язана з рівнем активності людини, відпочинок може допомогти почуватися менш втомленим.
  • Фізична активність. Якщо людина страждає на розсіяний склероз невираженого або середнього ступеня, регулярні аеробні вправи можуть принести покращення у вигляді збільшення сили, поліпшення м'язового тонусу, рівноваги і координації, а також зниження депресії.
  • Охолодження. Симптоми розсіяного склерозу зменшуються при зниженні температури тіла. Прийняття прохолодних ванн може знизити внутрішню температуру тіла, особливо якщо занурити у воду і верхню частину тіла.
  • Збалансований раціон харчування. Збалансоване харчування і здорова їжа підтримає імунну систему.
  • Уникайте стресів. Оскільки стрес може спровокувати або підсилити симптоми, потрібно вчитися розслаблятися. Йога, масаж, медитація, дихальні вправи або просто прослуховування музики можуть допомогти.

Тематичні статті

Розсіяний склероз
Нервові волокна
при розсіяному склерозі
Розсіяний склероз МРТ