UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоПухлини головного мозкуСтатті

Пухлини гіпофіза

Ці пухлини розташовані на основі черепа в ділянці турецького сідла. Вони щільно прилягають до сонних артерій, вен кавернозного синуса, окорухових нервів, зорових шляхів та гіпоталамуса.

Основні прояви пухлин гіпофіза: - порушення гормональних функцій (гіпофіз є головним регулятором ендокринної системи) як от, акромегалія, хвороба Кушинга, аменорея, тощо; - компресія пухлиною зорових шляхів, що веде до звуження полів зору та сліпоти.

До нейрохірургів переважно потрапляють хворі із зоровими порушеннями. Суть втручання полягає в тому, щоб видалити пухлину в місці контакту із зоровим перехрестям над турецьким сідлом основи черепа і звільнити зорові шляхи від компресії пухлиною.

Існує два основних шляхи доступу до пухлин гіпофіза.

1. Найбільш часто вживаний доступ через ніс за Кушингом-Гарді. Світові стандарти початку ХХI століття вимагають чіткої візуалізації місцезнаходження хірургічних інструментів під час такої операції задля попередження хірургічних ушкоджень прилягаючих структур. Технічне забезпечення передбачає застосування спеціального нейрохірургічного стола, рентген-оптичного перетворювача, комп’ютерної навігаційної системи, операційного мікроскопа та спеціальних хірургічних інструментів.

2. Субфронтальна трепанація черепа в області правої брови. Дозволяє прямо вийти на зорові нерви, сонні артерії та турецьке сідло. Метод радикальний, але травматичний. Існує мінімізований варіант операції, розроблений англійськими нейрохірургами, що потребує спеціального обладнання.

В арсеналі МЦНХ використовують вказані методи операцій, які запозичені в Лондоні завдяки співробітництву з Генрі Маршем. Технічне забезпечення здійснюється на єдиному в Україні комплексі обладнання для таких операцій.

Повернутися у розділ