UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоСтатті

Екстремальні сколіози (більше 100 градусів)

Ми вже неодноразово писали про потребу вчасного виконання операції при сколіозі. Загальновизнаним у світі кутом викривлення, що потребує хірургічного лікування є 40 та більше градусів. Однак, незважаючи на це, в Україні окремі «спеціалісти» все ще завзято намагаються лікувати дітей зі сколіозами 50-60 і більше градусів. Призначаються корсети, вправи, масаж, що при сколіозі абсолютно не ефективно. В результаті діти та молоді люди з абсолютно перспективними на хороший результат сколіозами доводяться до викривлення у 100 та більше градусів, коли ефективність операції значно знижується.

Операції при сколіозах з кутом викривлення 100 і більше градусів мають принципові відмінності від операцій з кутами меншими за 100 градусів.

По-перше вони значно складніші, тривають до 8-10 годин та вимагають значно більше зусиль та технічних навиків від хірурга.

По-друге залишкова кривизна після операції зазвичай складає 40-50 градусів, що відображається на косметичному ефекті.

По-третє для випрямлення хребта доводиться робити часткове його «розрізання», що зветься остеотоміями. Остеотомії виконуються у найбільш викривлених місцях і дозволяють надати хребту рухомості. Однак самі по собі остеотомії несуть за собою додаткові ризики ускладнень.

Нижче ви можете побачити результати лікування 3 пацієнтів з кутами викривлення понад 100 градусів, що були прооперовані у нас в клініці нещодавно. Всіх їх довго та інтенсивно намагалися лікувати «без операції», що не дало жодного ефекту.




А ми вчергове наголошуємо, що сколіоз – це хвороба, яка не лікується консервативно. Якщо генетично закладено його прогресування, то це відбудеться не залежно від вправ, корсетів чи масажу. Якщо ж прогресування генетикою не закладено, то нічого окрім спостереження робити не потрібно.

З повагою,
команда нейрохірургів МЦНХ


Повернутися до розділу