UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоСтатті

Ендоскопічна вентрикулостомія - сучасний метод лікування гідроцефалії

Гідроцефалія – захворювання, що виникає при блокаді відтоку спинномозкової рідини з шлуночків (внутрішніх резервуарів) мозку. Як результат, шлуночки розширюються та розпирають зсередини мозок, що призводить до його ушкодження. Якщо відтік рідини з мозку не відновити, хворий помирає.

До Міжнародного центру нейрохірургії звернулася молода жінка 30 років зі скаргами на виражений головний біль, що особливо загострюється вночі. В більшості випадків біль супроводжувався сильною нудотою та блюванням. Хвора практично не спала вже близько двох місяців і з кожним днем стан її погіршувався. Коли вона звернулася в поліклініку, лікар порекомендував зробити МРТ (магнітно-резонансну томографію) голови. На знімках було виявлено виражену гідроцефалію. Шлуночки мозку буквально розпирав зсередини ліквор. Причиною вказаного очевидно стало перекриття відтоку ліквору в ділянці водопроводу мозку.

Традиційно для забезпечення відтоку рідини використовують вентрикуло-перитонеальне шунтування, тобто в шлуночок вставляють тоненьку трубочку, котру через клапан проводять в черевну порожнину. Значним мінусом шунтування є так звана шунтозалежність, що з’являється у хворого. Справа в тому, що у 7-10% хворих шунт забивається і перестає функціонувати. Результатом може стати наростання гідроцефалії і швидке порушення стану хворого. В такому випадку хворому в екстреному порядку необхідно виконувати заміну шунта, від функціонування якого залежить його життя.

Зараз запропоновано більш сучасний метод лікування гідроцефалії – ендоскопічну вентрикулостомію. Суть методу полягає у створенні за допомогою нейроендоскопа отвору в дні третього шлуночка для відтоку рідини у позамозкові цистерни. В результаті - ліквор безперешкодно витікає і людина вилікувана, при чому не є шунтзалежною.

Нейроендоскоп винайдено на основі останніх технічних досягнень. Останній представляє собою складну оптичну систему лінз Гопкінса, каналу освітлення, відеоканалу, а також каналів для введення та відведення рідини, що вмонтовані в трубку діаметром всього 6 мм.

Операцію виконують через невеличкий отвір в черепі. Зображення з камери ендоскопа передається на екран і лікар бачать, куди потрібно вести інструмент, щоб відновити відтік рідини.

Метод мало травматичний та надійний. На відміну від шунтування, яке триває близько години, операція займає всього 10-20 хвилин.

Молодій жінці, що звернулася до нас, виконано ендоскопічну вентрикулостомію. На другий день після операції головний біль практично не турбував. А ще за день хвора виписалася додому.


Команда нейрохірургів МЦНХ


Повернутися до розділу