UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоСтатті

ГЕМАНГІОМА ХРЕБЦЯ

Информация для пациентов

  • найбільш поширені доброякісні новоутвори хребта
  • ніколи не стають злоякісними
  • присутні у 11% людей
  • у 99,2% є безсимптомними та не потребують лікування

Зазвичай гемангіому випадково виявляють під час виконання магнітно-резонансної томографії (МРТ) чи комп’ютерної томографії (КТ) з приводу болю в спині.

Прочитавши висновок і знайшовши в ньому нове «жахливе» слово, пацієнти намагаються знайти розуміння його в Інтернеті. На жаль, в таких випадках вони не рідко стикаються з недостовірною інформацією, яку по незнанню, чи часто й через фінансові інтереси, поширюють на різноманітних сайтах, присвячених здоров’ю. В більшості випадків можна зустріти такі словосполучення, як: агресивна гемангіома, гемангіома, що руйнує хребець та викликає його перелом, параліч, цементування гемангіоми. Метою цієї статті є пояснення в доступній для широкого загалу формі, що таке гемангіома хребця і що потрібно робити, якщо у Вас її виявили.

Власне гемангіома – це всього на всього клубок розширених судин, що розташовується всередині нашого хребця. В 70% випадків має місце одна гемангіома, в інших же 30% їх може бути в хребті декілька. В нормі всередині хребці схожі на закостенілу губку. У випадку ж гемангіоми кістка перебудовується і набуває форми маленьких стовпчиків – трабекул, які можна легко побачити на комп’ютерній томографії.

Найчастіше гемангіоми зустрічаються в нижньогрудному та поперековому відділах хребта і дуже рідко в шийному. У жінок гемангіоми трапляються частіше, ніж у чоловіків. Не виключено, що через їхню чутливість до жіночих статевих гормонів (остаточно не доведено).

Як вже було сказано вище, гемангіоми зустрічаються дуже часто, кожна 10 людина має одну, або декілька гемангіом в хребті і може навіть не підозрювати про це. Як показали клінічні дослідження, у більш як 99% випадків гемангіоми не є патологією. Вони не викликають жодних симптомів та не потребують не те що лікування, а й навіть спостереження за ними. Біль в спині, який часто відчуває пацієнт, що виконує МРТ і виявляє на ньому гемангіому в абсолютній більшості випадків зумовлений іншими причинами. Такими причинами можуть бути дегенеративні зміни міжхребцевих дисків та суглобів хребта (остеохондроз та спондилоартроз), грижі міжхребцевих дисків, зміщення хребців тощо. В таких випадках гемангіома є лише випадковою знахідкою.

Існує теорія, що гемангіома послаблює хребець та може викликати його перелом. Пацієнтів лякають такими переломами та рекомендують виконання операції (цементування гемангіоми). Однак один факт повністю спростовує цю теорію. Якщо вірити, що гемангіома послаблює хребець, то в такому випадку при серйозній травмі хребта (наприклад при ДТП) в першу чергу повинен ламатися саме хребець з гемангіомою. Адже згідно теорії він є найбільш крихким. Проте такого не відбувається. І дуже часто можна зустріти зламаний здоровий хребець, поруч з яким знаходиться абсолютно цілий хребець з гемангіомою.

То звідки ж усі ці слухи про небезпеку гемангіом? Ситуація в тому, що дуже рідко (в менш як 0,8% випадків) гемангіоми таки можуть супроводжуватися болем в спині. А ще рідше (в менш як 0,1% випадків) переломом. Такі гемангіоми називають атиповими, або ще агресивними. Лише у випадку агресивної гемангіоми можуть бути показання до хірургічного лікування. Однак агресивні гемангіоми зустрічаються настільки рідко, що спочатку необхідно виключити всі інші причини болю, перш ніж «звинуватити» в ньому гемангіому. Та і на МРТ та КТ агресивна гемангіома виглядає дещо інакше ніж звичайна.

На жаль, гемангіоми часто стають об’єктом спекуляції недобросовісних «фахівців». Хворих переконують, що це небезпечна пухлина, і якщо не виконати операцію, то їх обов’язково паралізує, коли гемангіома «зламає» хребець. Найчастіше пропонованою в таких випадках операцією є вертебропластика, коли через спеціальну голку в гемангіому вводять рідкий цемент, що всередині набуває твердості і, як вважається, укріплює хребець. Все б нічого, якби вертебропластика сама по собі не мала ризиків ускладнень. Але на жаль такі є. Справа в тому, що поки цемент в рідкому стані він може потрапити не лише туди, куди його скеровує хірург. Відомо безліч випадків паралічу через попадання цементу в канал хребта та стиснення ним спинного мозку. Також не менш відомими є випадки попадання цементу в кров’яне русло, через яке він попадає в судини легень чи серця. Останнє може призвести до смерті пацієнта. Ризик ускладнень після вертебропластики досягає за різними даними 3-5%. Звідси виникає запитання. Чи розумно для профілактики перелому хребця, ризик якого при гемангіомі складає 0,1% робити операцію ризик якої складає 3-5%?

Наші колеги-нейрохірурги зі США та Євросоюзу відверто дивуються, коли чують, що в Україні хтось оперує гемангіоми. Саме тому команда нейрохірургів Міжнародного центру нейрохірургії виступає категорично проти рутинного виконання вертебропластики пацієнтам, у яких на МРТ чи КТ виявлено гемангіому. 99,2% безсимптомних гемангіом - це достатньо великий відсоток, щоб вважати гемангіому хребця практично нормою, що потребує лише спостереження.


Бажаємо Вам залишатися здоровими.
З повагою,
команда МЦНХ


Повернутися до розділу