UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоВикривлення хребта - сколіозСтатті

Проблеми нерівного хребта

Медична проблема викривлення хребта залишається гострою і далеко не вирішеною в Україні. Маються на увазі такі хвороби, як сколіоз та кіфоз. Це стосується переважно людей, котрі від народження або з підліткового віку мають викривлений хребет.

— ПЕРШІ ознаки цих недуг полягають у тому, що в дітей виникає асиметрія тулуба, лопаток, надпліч, коли одне плече вище, а друге — нижче, — розповідає директор Міжнародного центру нейрохірургії, член Асоціації нейрохірургів Великої Британії, кандидат медичних наук І.П. КУРИЛЕЦЬ. — Виникає і асиметрія попереку, особливо це видно спереду або ззаду. Драматизм цієї хвороби, яка найчастіше трапляється у дівчаток, у тому, що після 25-30 років у таких хворих неминучі медичні проблеми. А саме — біль у спині, слабкість у нижніх кінцівках, задишка, спричинена тим, що грудна клітка деформована і неправильно розташовані серце та легені. Як правило, одна легеня у таких хворих не діє. Це часто призводить до хронічних захворювань — пневмонії, серцево-судинної і легеневої недостатності. Життя таких хворих тяжке. Дівчата мають комплекси, їм важко вийти заміж. Можуть бути проблеми при народженні дітей. Сім’ї нерідко розпадаються через довічну інвалідність.

— Невже й досі такі хворі не мають добрих перспектив?

— Ще донедавна ефективного лікування викривлення хребта не було. Доба сучасної хірургії (а ми говоримо тільки про неї, бо це на сьогодні — найефективніша методика) почалася з 1983 року, коли у Франції вперше було виконано такі операції. У XXI столітті французька школа передала естафету американській школі нейрохірургів. Саме американські лікарі під керівництвом професора Лоренса Ленке значно вдосконалили французьку методику. І результати цих операцій були вражаючі. Міркуймо самі. Якщо французькі операції призводили до незначного вирівнювання хребта, то нині можемо говорити про його майже повне вирівнювання. Ми маємо честь уже четвертий рік поспіль робити операції за методикою Лоренса Ленке. Я особисто знайомий із ним, відвідував його клініку в США. Працівники нашого Міжнародного центру нейрохірургії пройшли ряд стажувань — як за кордоном, так і на місці. До нас приїздили американські хірурги, які навчали моїх колег робити такі операції. Весь інструментарій, усе необхідне обладнання для цього в нашому Центрі є. До речі, операції Лоренса Ленке в нашому Центрі зроблено раніше, ніж у Росії, Прибалтиці, Білорусі, Польщі, Туреччині.

— У чому суть операції?

— У кожен хребець закручуються гвинти, які стають механічними точками прикладання вирівнювальної сили. Ця сила при операції за методикою Лоренса Ленке вдвічі-втричі більша, ніж колись при французьких операціях. А раз більша сила, то, безумовно, кращий ефект, менше ускладнень. Єдиний недолік цих операцій — потрібна більша кількість імплантатів, які виготовляються у США. Відтак вища вартість операції, але ж вища й ефективність.

Наші нейрохірурги скрупульозно ставляться до цієї операції. Втім, по-іншому й бути не може. Якщо гвинти будуть закручені неправильно, вони можуть пошкодити спинний мозок. Тобто існує система нейрофізіологічного моніторингу функцій спинного мозку, що дає змогу контролювати під час операції. Тобто будь-який етап операції ми бачимо на моніторах. Зокрема, як саме функціонує спинний мозок, у якому він стані.

Інша технічна ситуація. Під час таких операцій виникає проблема великої крововтрати. Пацієнт потребує багато донорської крові. Але, як кажуть, кров людська — не водиця. Її не так просто одержати, не завжди наявна підходяща для конкретного хворого, не завжди належної якості. Є й соціальні аспекти — ряд пацієнтів через свої релігійні переконання відмовляються від донорської крові. Тому ми експлуатуємо спеціальне обладнання, завдяки якому вся втрачена кров повертається назад. Тобто комп’ютерна система збирає, переробляє, фільтрує, центрифугує, відмиває кров і повертає її в організм пацієнта. При виконанні таких операцій ми обходимося без переливання крові.

Усе, про що ми говоримо, — інструментарій операцій Ленке, і самі імплантати, і система моніторингу функцій спинного мозку, і система переливання власної крові — внесено працівниками Міжнародного центру до Державного реєстру нової медичної техніки. Отже, Україна сьогодні йде в ногу з іншими країнами стосовно лікування деформації хребта.

— Чи зможуть скористатися пацієнти операціями Лоренса Ленке в обласних центрах?

— Фінансово-економічна криза віддалила столицю від периферії. Людям, особливо хворим, інвалідам важко подорожувати з регіонів до Києва. Тому в ряді обласних центрів України відкрито консультаційні пункти, куди по черзі виїжджають наші співробітники. Такі пункти діють у Хмельницькому, Вінниці, Чернігові, Львові, Івано-Франківську. Напередодні Новорічних та Різдвяних свят Міжнародний центр нейрохірургії відкрив філію в місті Стрий Львівської області. Клініку оснащено аналогічно київській новітнім обладнанням та інструментарієм. Розташовується вона в лікарні, побудованій відповідно до вимог європейських стандартів. Там створено всі умови для лікування — можливо, навіть дещо кращі, ніж у столиці. Клініка вже прийняла своїх перших пацієнтів. Деяких уже прооперовано і виписано додому.

Микола ЮРЧИШИН

Повернутися у розділ