UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Що ми лікуємоВикривлення хребта - сколіозСтатті

Олександрі Шевченко вкрутили в хребет 20 металевих шурупів

Дівчині з дитячим церебральним паралічем прооперували викривлений хребет. 7 грудня нейрохірург 51-річний Ігор Курілець зробив операцію на спині 14-річній Олександрі Шевченко з міста Жмеринка Вінницької області. Оперував 4,5 год.

— Вирівнювати хребет дитині з ДЦП ризиковано, бо це означає братися за параліч. Після операції хребет може збільшитися чи зменшитися. Не можна знати, чи дитина рухатиме ногами, — розповідає лікар. Він керівник київського Міжнародного центру нейрохірургії. — Частковий параліч тіла призводить до того, що судини не скорочуються, кровотеча під час операції просто жахлива. Із цією дитиною, крім того, не було контакту — вона не говорить.

Через ДЦП у багатьох хворих сильно викривляється хребет. Діагноз — нейропаралітичний сколіоз. Хірургічного втручання потребують близько 10 тис. хворих. Їх намагаються реабілітувати вправами, мануальною терапією, голковколюванням.

— Це друга така операція в Україні. Уперше вирівняв хребет 10-річній із ДЦП місяць тому.

Нейрохірург вкрутив у хребет Олександри 10 пар шурупів. Два титанові стержні пропустив через гачки у хребті. Спеціальними інструментами вирівняв спину. Оперував під рентгеном. Із титановими кріпленнями дівчина ходитиме все життя.

— Коли в дитини з ДЦП викривлюється хребет, вона втрачає рівновагу, — продовжує Ігор Петрович. — Хворий витрачає надзвичайні фізичні зусилля, щоб балансувати.

Лікар заходить до Олександри в палату. Міжнародний центр нейрохірургії працює на території київського госпіталю СБУ. Дівчина сидить на ліжку, поряд батьки. Ігор Петрович просить її пройтися. Мати з батьком допомагають доньці підвестися.

— Дивіться, лопаточки як рівно стоять, — говорить лікар. — А яка крива була, мала нахил хребта 87 градусів.

— Вона зразу вища стала, вирівнялася, як стручок, — каже матір Оксана Шевченко, 44 роки. — До операції ходила по стінці, з ходунками. Ігор Петрович вийшов після операції, підняв руки й каже: ”Дякувати Богу, у нас все вийшло”.

Півтора року тому дівчина почала кульгати. За рік спина різко скривилася, ребра вперлися в нирку й печінку.

— Я народжувала дочку в коридорі старого відділення. Дитина лежала попою, але лікарі у Жмеринці не захотіли робити кесарево. У неї був внутрішньоутробний крововилив у мозок. Мені нічого не сказали, виписали додому. А в 3,5 місяця направили на прививку АКДС. Після неї стала помічати, що з дитиною щось не те. У рік нам поставили діагноз дитячий церебральний параліч.

Оксана Шевченко почала возити доньку на обстеження у Вінницю, Київ, Москву. У кожній клініці попередній діагноз скасовували, ставили новий. Казали, дитина помре.

— Лікарі говорили, це рідкісний случай, бо аналізи в нормі. У Москві на нас кілька дисертацій написали. Здавали кров по п’ять пробірочок на день — із вени, із п’ятки. Слюну здавали. Поставили 11 діагнозів. Зараз пишуть ”затримка психофізичного розвитку”.

У 4 роки Олександра захворіла на краснуху. Перестала говорити й ходити.

— Потрапили на обстеження в Ізраїль. Там виявили, що проблема була в тій прививці АКДС. Вона викликала повторний крововилив у мозок, відмерли клітини, що відповідали за мову й рух, порушилася центральна нервова система.

Дівчина навчається в четвертому класі. У перший пішла в 9 років. Учителька приходить додому, проводить індивідуальні заняття. Матір каже, донька все розуміє, чує. Додає й віднімає двозначні числа, пише диктанти, читає, складає слова, визначає частини мови. Має добру зорову пам’ять, але мало що може сказати. Любить гортати каталоги, дивиться серіали на ”Новому каналі”. Всіх зірок знає по іменах.

— В Україні таким методом оперують сколіози вже 12 років. У Харкові їх зробили близько 300. Але ДЦП такою операцією не лікують, — вважає Микола Поліщук, 66 років, завідувач кафедри нейрохірургії Київської медичної академії післядипломної освіти.

Володимир Козявкін, 63 роки, директор Міжнародної клініки відновного лікування у Трускавці на Львівщині каже, що підхід до кожного хворого має бути індивідуальний. Бо є понад 400 причин, чому в дітей із ДЦП викривляється хребет.

Ольга ДЕНИС

Повернутися у розділ