UA RU EN PL
ДОВІДКОВІ ТЕЛЕФОНИ

Київ: +38 068 369 14 07
+38 044 592 68 78

Стрий: +067 89 1-00-00
Львів, Івано-Франківськ
усі контакти та розклад

Про клінікуІсторія та засновники

Історія Міжнародного центру нейрохірургії

Здобуття незалежності Україною в 1991 році стало поштовхом до створення у цьому ж році відділення нейрохірургії спинно-мозкової патології у Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. Ініціатором створення та керівником цього відділення став енергійний нейрохірург Курілець Ігор Петрович. Від початку свого існування робота відділення спиралась на прогресивні технології, про які нейрохірурги СРСР могли тільки здогадуватись.

У 1992 році відбулось випадкове знайомство Курільця Ігоря Петровича з відомим англійським нейрохірургом Генрі Маршем. При розмові двох нейрохірургів виявились кардинальні відмінності між нейрохірургією України та нейрохірургією Західної Європи. Ця зустріч стала початком багаторічної дружби, теплих людських стосунків та плідної співпраці.

У 1993 році за рекомендацією академіка Ромоданова А.П. та на запрошення Г. Марша, а також французької фірми Sofamor відбулось тривале стажування І.П. Курільця у Великобританії, Франції, Бельгії, Угорщині. Ця поїздка стала революційною для вітчизняної нейрохірургії, бо принесла на терени України десятки нових нейрохірургічних технологій і принципово відмінні від попередніх результати хірургічних втручань. Починаючи з 1993 року операційний мікроскоп став невід’ємним атрибутом при виконанні нейрохірургічних операцій при грижах міжхребцевих дисків, пухлинах головного і спинного мозку, невралгії трійчастого нерва, краніо-вертебральній патології. Паралельно з цим, вперше в СНД було виконано перші спинальні інструментації за методом Котреля і Дюбуссе при переломах хребта, спондилолістезах та сколіозах.

Організаційно, за підтримки Президента України Кучми Л.Д., кероване Курільцем І.П. відділення, у 1995 році було реорганізовано у відділення хірургії хребта і спинного мозку, що за структурою нагадувало європейські клініки. Генрі Марш та фірма Sofamor здійснили технічне переоснащення клініки, відбулись численні стажування українських нейрохірургів за кордоном та візити лікарів з Англії та Польщі.

У 1998 році за підтримки посла Великобританії в Україні Роя Ріва вперше в Україні налагоджено постійний телекомунікаційний зв’язок через Інтернет між клінікою Ігоря Курільця та Лондоном. Питання про лікування складних хворих вирішувалось за участю колег з Англії. Популярність відділення та кількість операцій прогресивно зростала з 280 у 1992 році до понад 800 у 1999-2000 рр. Летальність за вказаний період зменшилась з 12 до 1 %.

Вказані успіхи не могли не викликати стурбованості корумпованої верхівки медичних чиновників Київської міської адміністрації та нейрохірургічної професури, що перебували на нейрохірургічному „олімпі” того часу. Сталось так, що у 2000 році роботу відділення було паралізовано, а після серії чиновницьких перевірок та псевдореорганізацій І.П. Курілець з командою лікарів-нейрохірургів та медсестер вимушені були шукати собі роботу поза державним сектором медицини. Це був час розквіту корупції в державі, чиновницькому свавіллю не було меж, мільйони українців назавжди покинули Україну, однак, були і такі, що прийняли виклик долі.

В 2001 році було створено першу недержавну нейрохірургічну клініку в Україні: „Міжнародний центр нейрохірургії”. Ідея створення такого центру належить Генрі Маршу. Він же був і фундатором клініки. Ігорю Петровичу Курільцю та його команді також допомогли відомий український нейрохірург Щеглов В.І., засновник першої в Україні приватної лікарні Федоришин Б.І. та Г.Дворжак з Польщі. Неоціненна заслуга належить генералу Захарашу М.П., котрий, будучи захисником прогресу в медицині, надав можливість організувати роботу клініки „Міжнародний центр нейрохірургії” в госпіталі ВМУ СБУ. Модернізацію клініки до сучасного рівня здійснив американський гігант в галузі медичних технологій фірма „Medtronic”.

Центр створений та працює за зразком сучасних нейрохірургічних відділень Західної Європи. Мета діяльності - запровадження сучасних європейських стандартів у нейрохірургії та ортопедії.

Нині, за участю Генрі Марша, центр освоїв новітні технології операцій при пухлинах головного мозку (wake-up анестезія, кортикальна стимуляція, сидяче положення при пухлинах мосто-мозочкового кута тощо), а також новітні операції Сук-Ленке (Корея-США) при складних викривленнях хребта за допомогою професора Норберто Вентури (Іспанія).

МЦНХ в 2005-2008 рр. провів запровадження та державну реєстрацію в Україні сучасних медичних технологій, а саме навігаційної системи Stealth Station Тreon Plus (США), систем імплантантів для операцій на хребті: CD Horizon Legacy (США), CD Horizon М8 (США), Sextant II (США), DIAM (Франція), Socore (Франція), систему для моніторування функцій cпинного мозку під час операцій NIM Spine (США), а також систему Electa (Італія) для інтраопераційної аутогемотрансфузії. Багаточисленні вищезгадані технології здійснили переворот у вітчизняній нейрохірургії та ліквідували значне її відставання від світового рівня, що склалось на кінець ХХ початку ХХІ століття.

Щороку в клініці консультуються та отримують хірургічне лікування близько 5000 хворих з аналогічними до норм Европейського Союзу результатами.

У 2007 році BBC створила документальний фільм про Міжнародний центр нейрохірургії. Фільм “The English Surgeon” здобув найвищі рейтинги та нагороди світової кінодокументалістики. Фільм показаний у понад 80 країнах світу.

Курілець І.П. та його однодумці неодноразово стажувалися в клініках Великобританії, Франції, США, Іспанії, Німеччини, Бельгії, Угорщини, Польщі.

Учні-нейрохірурги: Г.Г. Струць, Ю.П. Майоров, А.С. Мизак, І.О. Нестеров, М.В. Вальчук , Ю.М. Самоненко, А.В. Найда, І.В. Коваленко, І.Т.Москалик, С.І. Балан, Абдуллаєв Р.Н. та інші.

Засновники:

  • Курілець Ігор Петрович
  • Генрі Марш